icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Nieuws · 16 oktober 2015

Eerste brugdelen gemonteerd Blauwe Klap Assen

Van Hattum en Blankevoort voert als hoofdaannemer het werk uit in opdracht van de Gemeente Assen. Volker Staal en Funderingen is verantwoordelijk voor de bouw en de montage van de stalen onderdelen van de brug.

Plaatsen brugdelen

Het plaatsen van de brugonderdelen gaat ongeveer twee weken duren. Naar schatting wordt er om de dag een onderdeel geplaatst en afgemonteerd. Het realiseren van de twee lichtblauwe torens, de hameistijlen, vond als eerst plaats. Toen de twee torens stonden, werden de brugdekken geplaatst.

Brugdekken

Het dek bestaat uit vier delen, twee auto- en twee fietsdekken. Deze worden onafhankelijk van elkaar geplaatst. Aan beide zijden wordt het fietsdek met het autodek verbonden door middel van een balk.  De brugdekken zijn gefabriceerd in onze eigen werkplaats in Rotterdam. De delen zijn over water richting Assen vervoerd, het laatste deel van de reis is over de weg gegaan. De montage gebeurt met mobiele kranen met een capaciteit tot 500 ton. De zwaarste delen wegen ca. 65 ton.

 

Op de hameistijl zit de balans welke bestaat uit twee elementen. Aan de ene kant zit het contragewicht, aan de andere kant de arm die de dekken hijst. Zodra de dekken zijn geplaatst kunnen de balansen op de hameistijlen worden bevestigd en gemonteerd aan de dekken. Deze montagewerkzaamheden worden als laatste verricht.

FlorijnAs

De bouw van de ‘Blauwe Klap’ is onderdeel van FlorijnAs. Dit is een veelomvattend programma om de bereikbaarheid van Assen te verbeteren. Meer informatie over dit programma en de bouw van de ‘Blauwe Klap’ kunt u vinden op www.florijnas.com.