icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Nieuws · 13 september 2016

Leren van Alphen aan den Rijn

Op 3 augustus 2015 ging het goed mis in Alphen aan den Rijn. Tijdens het inhijsen van het nieuwe brugdek van de Koningin Julianabrug vielen twee hijskranen om en kwamen samen met het brugdek terecht op naastgelegen woningen en winkelpanden. De Onderzoeksraad voor Veiligheid deed onderzoek naar het voorval en presenteerde de geleerde lessen op 30 augustus jl. aan medewerkers van Van Hattum en Blankevoort, Volker InfraDesign en Volker Staal en Funderingen.

Alphen uit de lucht

Als bouwer van grote waterwerken, komen wij geregeld dezelfde werkzaamheden tegen en wordt er ook gebruik gemaakt van kranen op pontons.  Maar wat is in Alphen aan den Rijn dan fout gegaan en hoe kunnen wij hiervan leren? Manager Veiligheid Daan Thijssen nam contact op met de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV), die enthousiast reageerde om hun kennis te delen.

 

Nadat was gepresenteerd wat mis is gegaan in Alphen aan den Rijn, werd in groepen gediscussieerd over wat wij hiervan kunnen leren, om dit soort ongelukken te voorkomen. De OvV luisterde mee en dit bracht een mooie discussie op gang over wat we doen met ons onderbuik gevoel wanneer we twijfels hebben of iets wel goed gaat. Komen we ook echt in actie door deze twijfel te uiten of gaan we er te snel van uit dat de ander het wel weet?

Door te leren van (bijna)ongevallen zorgen we voor een veilige bouwplaats voor onze medewerkers en de omgeving.

WAVE, Wees Alert Veiligheid Eerst.