icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Nieuws · 05 december 2014

Minister Melanie Schultz van Haegen geeft startschot Haakdagen

Op 18 december a.s. worden de nieuwe Haak om Leeuwarden en de Westelijke invalsweg voor het verkeer opengesteld. Een belangrijke mijlpaal in de aanpak de bereikbaarheid van de Friese hoofdstad te verbeteren. Om toekomstige weggebruikers en alle andere belangstellenden met de nieuwe wegen te laten kennismaken  worden diverse activiteiten  georganiseerd.  Maandag 8 december komt Minister Melanie Schultz van Haegen persoonlijk het startschot geven voor deze Haakdagen.

Vrij Baan

De Haak en de 1e fase van de Westelijke invalsweg zijn klaar en dat is reden genoeg voor de Provincie, de Gemeente en Rijkswaterstaat om die openstelling met een programma met verschillende activiteiten te begeleiden. ‘De iepenstelling van de Heak is tige wichtich, minsken sille hjir wol oan wenne moatte. Tagelyk is it in wichtige mijlpeal foar ús fanút Vrij-Baan, in mijlpeal dêr’t wy grutsk op binne’: zegt gedeputeerde Sietske Poepjes als voorzitter van de Regiegroep Bereikbaarheid Leeuwarden of Vrij-Baan Leeuwarden. 

Publieksactiviteiten rond openstelling

Op 8 december komt Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu naar Leeuwarden om persoonlijk het startschot te geven voor de Haakdagen. Het programma bevat ondermeer culturele en sportieve  onderdelen. Een uniek concert van muziek van Richard Hageman (naamgever aquaduct in de Haak), een toneelvoorstelling over Mata Hari (aquaduct in de Westelijke invalsweg krijgt de naam Margaretha Zelle), een hardloopwedstrijd op zondagochtend en een speciale avondwandeling over het nieuwe tracé om een maar een paar hoogtepunten te noemen. In het weekend van 13 en 14 december is iedereen welkom om de nieuwe weg, viaducten en aquaduct te komen bekijken.  Het volledige programma staat op www.vrij-baan.nl

Klus Vrij-Baan nog niet klaar

De openstelling van de wegen betekent een ingrijpende wijziging van het verkeerssysteem aan de zuidwestkant van de stad. Zowel voor de manier hoe je om de stad heenrijdt, als hoe en waar je de stad het beste in- en uitrijdt. Dat zal  de eerste tijd nog best wennen zijn. Daarbij is het van belang te beseffen dat de klus nog niet helemaal geklaard is. Vooral in de stad zelf moeten nog een paar flinke  knelpunten worden aangepakt.  Bijvoorbeeld het afronden van de werkzaamheden aan de Drachtsterweg en de bouw van het aquaduct, de aanpak van het Europaplein en de aansluiting van de Westelijke invalsweg op het Stephensonviaduct.