icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Nieuws · 10 juni 2016

Primeur met HoloLens op nieuwe N18

Volker InfraDesign demonstreerde als eerste infrabedrijf, samen met cloud-expert Sparked, de zogeheten HoloLens op een bouwproject. Dit gebeurde op de nieuw aan te leggen N18 tussen Groenlo en Enschede (‘de nieuwe Twenteroute’). Opdrachtgever Rijkswaterstaat en de betrokken gemeenten kregen met behulp van de HoloLens een 3D-model getoond op de toekomstige bouwlocatie door de aannemerscombinatie.

HoloLens

3D Model

De HoloLens geeft een duidelijk beeld en gevoel bij vormgevingsvraagstukken. De details kunnen levensgroot in de toekomstige omgeving weergegeven worden, waardoor men inzicht krijgt in de uiteindelijke situatie. Het model toont, indien gewenst, meerdere varianten. Het inzicht in de uiteindelijke situatie haalt ‘discussiepunten’, die vaak later in het ontwerp- en realisatieproces ontstaan, naar voren in tijd. Dit levert een besparing op in tijd en kosten voor zowel Noaber18 als de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. 

Vroegtijdig valideren

Het gebruik van 3D-visualisatie met de HoloLens is nieuw in Nederland. Het gaat een stap verder dan virtual reality; we spreken over mixed reality. De bril behoudt het zicht op de ruimte waar de drager zich bevindt en projecteert de visualisatie daarin. De drager kan zich hierdoor vrij bewegen in de ruimte om het model van verschillende kanten te bekijken. De HoloLens wordt in deze vormgevingsfase voor de N18 ingezet door Volker InfraDesign, het ontwerpbureau van VolkerWessels. Het past bij de ambitie om nieuwe mogelijkheden te verkennen. Door gebruik te maken van dit soort ontwikkelingen wordt de techniek van complexe infraprojecten dichter bij de eindgebruikers gebracht. De HoloLens voegt échte beleving toe van de eindsituatie in de ontwerpfase, op een moment dat er nog niets gebouwd is.

HoloLens Bril

Wow!-effect

Niek Ridderbos, directeur Volker InfraDesign: “De HoloLens is een technische innovatie, die complexe techniek eenvoudig bij de eindgebruiker brengt. Het prikkelt alle zintuigen en smaakt naar meer. Met de HoloLens wordt samenwerking een feestje voor iedereen. Alle ervaringen van betrokkenen zijn positief. Dat deze techniek een flinke impact zal hebben, is voor ons geen vraag meer, maar een feit. Het apparaat heeft niet alleen een wow!-effect, maar vooral een grote toegevoegde waarde in een werkproces.”

Artist Impression Viaduct

Noaber18

De aanleg en het onderhoud van de nieuwe Twenteroute worden in opdracht van Rijkswaterstaat uitgevoerd onder de naam Noaber18: een combinatie van vier VolkerWessels-ondernemingen: Van Hattum en Blankevoort, KWS, Vialis en VolkerRail in samenwerking met DIF, een onafhankelijke Nederlandse investeerder in infrastructuurprojecten in binnen- en buitenland. Volker InfraDesign is het ontwerpbureau van VolkerWessels.