HomeOver onsNieuws A4 Delft-Schiedam officieel gestart

A4 Delft-Schiedam officieel gestart

Actueel

Met de opening van de slagboom op de hulpbrug voor het bouwverkeer bij het Kethelplein in Vlaardingen heeft minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) vandaag het startschot voor de aanleg van de A4 Delft-Schiedam gegeven. De 7 kilometer lange weg is de ontbrekende schakel op de A4 tussen Den Haag  en Rotterdam. “Dit meest besproken stukje weg van Nederland is cruciaal voor een betere bereikbaarheid in de regio en daarmee voor de economie”, aldus minister Schultz van Haegen. 
De A4 Delft-Schiedam gaat de overvolle A13 ontlasten en vermindert de overlast van  sluipverkeer op lokale wegen. De reistijd tussen Den Haag en Rotterdam zal flink afnemen. Bovendien wordt het netwerk robuuster, omdat er bij een ongeval of werkzaamheden een alternatieve route is. Op een gemiddelde werkdag zullen circa 128.000 motorvoertuigen per etmaal gebruik maken van de A4 Delft-Schiedam.  
 
De weg, die in 2015 wordt opengesteld voor het verkeer, krijgt een verdiepte ligging en een tunnel. Daarbij krijgt het gebied een kwaliteitsimpuls. Er wordt geïnvesteerd in de verbetering van de kwaliteit van dit groene gebied met de aanleg van 100 hectare natuur, ecoducten, de sanering van glastuinbouw, de aanleg van ruiter- en wandelpaden, waterberging en duurzame landbouw. Met de aanleg van de weg en de kwaliteitsimpuls van het gebied is 650 miljoen euro gemoeid.   
 
De minister stond vandaag stil bij de lange voorgeschiedenis van de weg, waarvoor het eerste plan uit 1953 dateert. “Dit kleine stukje weg ging kopje onder in het drijfzand van trage politieke besluitvorming, tegenstrijdige regelgeving en slepende procedures. De geschiedenis van de A4 Delft-Schiedam is een les voor ons allemaal; het voorbeeld van hoe het niet meer moet.”
Schultz wees erop dat de vertraging van het project mede de aanleiding was voor de  nieuwe aanpak waarmee de besluitvorming over infrastructuur aanzienlijk is versneld. “De gemiddelde besluitvormingstijd is gehalveerd; we gaan nu van plan tot schop in zeven jaar.”
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]-->

Bedrijfsleven

De starthandeling voor de A4 Delft-Schiedam vond plaats in aanwezigheid van onder andere vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven die lang geijverd hebben voor de komst van de weg, zoals voorzitter Bernard Wientjes van VNO-NCW. Wientjes: “Nederland wil tot de economische wereldtop behoren en straalt die ambitie ook uit. We huisvesten heel veel hoofdkantoren van grote wereldspelers in ons land. We hebben ons topsectorenbeleid, waarin we wereldspeler zijn. Daar past ook een infrastructuur van wereldniveau bij. De A4 is hierin decennialang een ontbrekende schakel geweest. Vandaag beginnen we met het dichten van dit gat.”
 
De nieuwe weg wordt in opdracht van Rijkswaterstaat aangelegd door het consortium A4ALL. A4ALL bestaat uit de bedrijven Boskalis, Heijmans en VolkerWessels.  
De weg krijgt van Delft naar Schiedam twee rijstroken met een ruimtelijke reservering voor een extra rijstrook. Van Schiedam naar Delft is de weg drie rijstroken breed.
Van de 7 kilometer wordt 2,6 kilometer van de nieuwe weg half verdiept aangelegd (vanaf Delft). Hierna volgt 1,4 kilometer verdiepte weg tot aan de bebouwing bij Vlaardingen en Schiedam. Daar verdwijnt de snelweg in een landtunnel van 2 kilometer. Hierna kruist de A4 het knooppunt Kethelplein om vervolgens aan te sluiten op de bestaande A4 naar de Beneluxtunnel en de A20. Op de A4 tussen de Kruithuisweg in Delft en de Beatrixlaan in Rijswijk worden dubbellaags zoab en verkeerssignalering aangebracht. 

Projecten

Alle projecten

Nieuws

Meer nieuws

Nieuwsbrief A4 Delft-Schiedam

Actueel

In opdracht van Rijkswaterstaat werkt consortium A4all (VolkerWessels, Boskalis en Heijmans) aan de A4 Delft Schiedam.

A4all scoort over de grenzen

Actueel

  Het Engelse vakblad ‘New Civil Engineer' besteedt aandacht aan de werkzaamheden bij de A4 Delft...

Start heiwerkzaamheden A4 Delft-Schiedam

Actueel

Rijkswaterstaat en aannemerscombinatie A4All beginnen op 26 november met heien voor de bouw van viaducten in het Kethelplein....

+