icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Nieuws · 04 november 2022

Blog van onze Coördinator Duurzaamheid

Wist je dat het geboren worden van een mannetjes- of vrouwtjeszeeschildpad afhangt van de temperatuur van het zand waar het ei in gelegd is? Hoge temperaturen maakt dat het een vrouwtje wordt, lage een mannetje. Voor krokodillen is het net omgekeerd. Heel bijzonder. Ook bijzonder: de helft van de zuurstofproductie op aarde is voor rekening van microscopisch kleine plantjes (fytoplankton) in de oceanen. Daarmee zorgen zij voor 40% van de CO2 opname wereldwijd. Diezelfde plantjes vormen in de keten weer voedsel voor krill en vissen. En die, op hun beurt, weer voor walvissen. De mest van walvissen is, en daarmee is de cirkel rond, weer zeer voedingsrijk voor fytoplankton.

WVD-220914-097.jpeg

Ambitie

Voorbeelden zoals deze, en hiervan zijn er onnoemelijk veel, hebben mij van kleins af aan verwonderd en gefascineerd. Toen ik ging werken raakte die fascinatie op de achtergrond. Het waren toen zwarte cijfers en planning en die voorrang kregen. In mijn huidige functie, als coördinator Duurzaamheid bij Van Hattum en Blankevoort, komt dat echter heel mooi samen. Natuurlijk moeten we als bedrijf nog steeds winst maken, maar we nemen ook onze verantwoordelijkheid om de effecten op het milieu te verminderen. Van Hattum en Blankevoort wil de duurzaamste civiele bouwer van Nederland zijn in 2025. We gaan voor een koploperspositie met een focus op het verminderen van opwarming van de aarde en op waarde behoud van grondstoffen. 

Deze grote ambitie past heel goed bij mij persoonlijk. Bouwen is noodzakelijk maar wel met het oog op toekomstige generaties. En met hart voor de natuur. Want de samenwerking van alle elementen in de natuur en de balans hierin is ingenieus en van grote waarde voor de mens zelf. Denk maar aan de zogenaamde ecosysteemdiensten die de natuur levert: productie van voedsel, verstrekken van grondstoffen, en ontspanning. Ik vind dat we daar, zeker gezien onze late komst op deze aarde, veel meer respect voor moeten hebben.  

Ik hoef niet uit te leggen wat opwarming van de aarde doet met het voortbestaan van de zeeschildpad en de krokodil. En wat er gebeurt met de bovengenoemde kringloop nu de hoeveelheid krill sterk terugloopt door toename van CO2. 

Nieuw dus duurzaam loop wit.jpg
valery-fedotov-CqX6IhVj2TI-unsplash.jpg
Bron: Valery Fedotov, Unsplash

Veerkrachtig

De natuur is als een Jenga toren. Je kunt er blokken uithalen, zelfs meer dan één, maar de stabiliteit en veerkracht wordt minder. Zolang wij veel meer CO2 blijven uitstoten dan onze planeet kan opnemen, blijven we blokken weghalen.We hebben geen idee wanneer dat onomkeerbaar is. 

Bij Van Hattum en Blankevoort maak ik me sterk om te bouwen met een hoge ambitie op het gebied van duurzaamheid. De laatste maanden maken we substantiële stappen in de goede richting en raak ik nog meer gemotiveerd door het enthousiasme van collega’s. Stap voor stap op weg naar de duurzaamste bouwer van Nederland in 2025!