icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Nieuws · 17 juni 2021

Bouw fietsenstalling IJboulevard van start

Vrijdag 11 juni hebben wethouder Egbert de Vries, directeur integrale projecten Jan Jalving van Van Hattum en Blankevoort, Gerard Slegers lid van het dagelijks bestuur van de Vervoerregio en Harro Homan, regiodirecteur van ProRail, het startsein gegeven voor de bouw van de fietsenstalling IJboulevard. De fietsenstalling aan het IJ, een samenwerking van gemeente, Vervoerregio Amsterdam en ProRail, komt onder het water en heeft straks plek voor 4000 fietsen. Bovenop de stalling komt een prachtig gebied van 6000 vierkante meter om te wandelen langs het IJ: de IJboulevard. Door de fietsenstalling onder het IJ te maken ontstaat vrij zicht op het IJ en ontstaat er meer verblijfsruimte. Van Hattum en Blankevoort, een VolkerWessels-onderneming voert het werk uit.

Trots en blij op dit technische hoogstandje

Wethouder De Vries is blij met de bouw van de stalling: “De stad heeft behoefte aan een grote, ruime fietsenstalling. De fiets is in Amsterdam het meest gebruikte vervoermiddel en wordt met minder ruimte voor de auto steeds belangrijker. Ook is de fietsdruk in en rond het Centraal hoog. Met deze stalling, creëren we meer plek en ruimte voor de fiets ‘ondergronds’ en zorgen we voor meer ruimte voor voetgangers door het creëren van een mooie toegankelijke openbare ruimte ‘bovengronds’.

Jan Jalving in trots op het project: "IJboulevard is een waterbouwkundig project wat Van Hattum en Blankevoort op het lijf is geschreven; een civiele constructie voor de fietsenstalling die op een externe locatie wordt voorgebouwd en over het water wordt getransporteerd naar de projectlocatie. Al sinds 1831 staan we aan of in het water, wij zijn trots dat wij in ons jubileumjaar dit technisch hoogstandje op deze locatie mogen bouwen."

Lid van het Dagelijks Bestuur van de Vervoerregio Amsterdam Gerard Slegers zegt dat de regio blij is met de komst van de stalling: “De fiets is heel geschikt als vervoermiddel, om makkelijk van én naar het openbaar vervoer te komen. Om het gebruik van de fiets te stimuleren zoeken we als Vervoerregio altijd naar vernieuwende manieren om de fietser ook écht iets te kunnen bieden. Denk aan snelle fietsverbindingen, zoals de nieuwe fietsroute van Zaandam naar Amsterdam. En goede fietsenstallingen, zoals deze.”

Harro Homan, regiodirecteur van ProRail, is erg blij met de nieuwe fietsenstalling aan het IJ: “Als partners zijn we er samen in geslaagd om op deze mooie plek aan het water een aantrekkelijke combinatie van fiets en trein mogelijk te maken. We voegen daarmee (veel) extra fietsparkeerplekken toe aan het station en reizigers krijgen een korte looproute naar de perrons.”

Aanvaarbescherming

De nieuwe stalling maken we zo, dat de Noord/Zuidlijn, de Michiel de Ruijter-autotunnel, het busstation, en de overkapping goed beschermd zijn tegen eventuele aanvaringen vanaf het IJ. Voor de fietsenstalling zelf bouwt de aannemer 3 betonnen elementen in het Westelijk Havengebied. Deze laten we vervolgens later dit jaar afzinken op funderingspalen in het water op de plek van de fietsenstalling.

Duurzaam

De stalling krijgt 2 bovengrondse hoofdentrees. Bij elke ingang komt een beheerdersruimte in de stalling, die zorgt voor sociale veiligheid. En er is veel aandacht voor comfort, vormgeving en duurzaamheid. De gekozen materialen zijn zoveel mogelijk van natuurlijk oorsprong en  herbruikbaar. Zo komen er bijvoorbeeld natuurstenen zitbanken. 

Ook is nagedacht over voorzieningen aan de buitenkant van de stalling om de onderwaterwereld van het IJ te verbeteren. Zo creëren we schuil- en verblijfplaatsen voor vissen door netten te gebruiken. En stimuleren we de groei van mosselen en planten door het gebruik van speciaal beton.

Einde werkzaamheden

We verwachten alle werkzaamheden, de fietsenstalling en de boulevard, de eerste helft van 2023  af te ronden.

Meer over project IJboulevard