icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Nieuws · 16 september 2014

Contract IJsseldelta ondertekend

Met de ondertekening van het contract op 15 september in Kampen werd de laatste formaliteit afgerond om te kunnen starten met het project Ruimte voor de Rivier IJsseldelta. Namens Van Hattum en Blankevoort zette directeur Stefan Weghorst zijn handtekening. Van Hattum en Blankevoort werkt in dit meerjarige project samen met Boskalis als combinatie ‘Isala Delta’.

Ondertekening IJsseldelta

 Met het project, dat een contractwaarde heeft van 127 miljoen euro, wordt opnieuw een belangrijke bijdrage geleverd aan de waterveiligheid voor bewoners van de regio Kampen-Zwolle. De voorbereidingen van de uitvoering beginnen deze maand al. Dit najaar staat vooral in het teken van voorbereidende werkzaamheden, zoals het uitwerken van de ontwerpen. Het duurt naar verwachting tot medio 2015 voordat de baggerwerkzaamheden beginnen en eind 2019 staat de oplevering van het totale project gepland.

Oog voor Omgeving

De combinatie ‘Isala Delta’ met Van Hattum en Blankevoort en Boskalis deed van de gegadigden de  Economisch Meest Voordelige Inschrijving (EMVI). Met andere woorden: zij boden de beste kwaliteit-prijs-verhouding. “Vandaag is één van de grootste waterveiligheidsprojecten van Nederland aan de markt gegund. Ik ben verheugd dat we deskundige en ervaren partijen als Van Hattum en Blankevoort en Boskalis aan ons hebben weten te binden. Deze aannemerscombinatie heeft oog  voor de impact van de werkzaamheden op de omgeving. Mede op basis van de dialooggesprekken hebben we het vertrouwen dat ‘Isala Delta’ er alles aan zal doen om overlast te beperken”, zegt Jan Hendrik Dronkers, Directeur-Generaal van Rijkswaterstaat.

 

Het project Ruimte voor de Rivier IJsseldelta, met als opdrachtgevers Rijkswaterstaat en de provincie Overijssel, bestaat uit twee maatregelen om de waterveiligheid in de regio Kampen-Zwolle voor de toekomst te borgen. In de eerste plaats de Zomerbedverlaging Beneden-IJssel, waarbij de rivier over een lengte van zeven kilometer tussen de Molenbrug en de Eilandbrug wordt verdiept. En in de tweede plaats de aanleg van het Reevediep, een nieuwe zijtak van de IJssel, ten zuiden van Kampen, richting het Drontermeer. Met de realisatie wordt ook de ruimtelijke kwaliteit van de omgeving verbeterd. In het Reevediep komt ruim driehonderd hectare nieuwe deltanatuur met wandel-, struin- en fietspaden. Ook komt er een nieuwe vaargeul voor de recreatievaart en ontstaat er ruimte voor een nieuwe woonwijk voor de gemeente Kampen.

Ruimte voor de Rivier

Ruimte voor de Rivier IJsseldelta is één van de 34 projecten van het landelijke programma Rijkswaterstaat Ruimte voor de Rivier, waarmee het rivierengebied in Nederland veiliger en mooier wordt gemaakt. Door verschillende maatregelen te treffen wordt met veel partners gewerkt om de rivieren in Nederland meer ruimte te geven, zodat overstromingen in de toekomst kunnen worden voorkomen. En dat biedt meer bescherming en veiligheid aan de 4 miljoen bewoners van het Nederlandse rivierengebied.