icon-mail-company icon-phone icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane
Nieuws · 27 november 2012

Eerste deel nieuwe Westrandweg open op 14 december

Vrijdag 14 december 05.00 uur gaat het eerste deel van de Westrandweg tussen knooppunt Raasdorp en aansluiting Luvernes open voor het verkeer.

Westrandweg klaar
Directeur-generaal Rijkswaterstaat, Jan Hendrik Dronkers: "Vanaf dat moment wordt de bereikbaarheid van het Westelijk Havengebied aanzienlijk verbeterd." Op initiatief van De Telegraaf is samen met Rijkswaterstaat de Westrandweg Run georganiseerd. Ongeveer 10.000 hardlopers hebben op zaterdag 24 november op een bijzondere wijze kennis gemaakt met de nieuw aangelegde A5, de Westrandweg bij Amsterdam.

Rijkswaterstaat zorgt met de aanleg van de Tweede Coentunnel en Westrandweg voor een betere bereikbaarheid van de Noordelijke Randstad en een betere ontsluiting van het Westelijk Havengebied van Amsterdam. Nadat het laatste deel van de Westrandweg en de Tweede Coentunnel in het voorjaar van 2013 gereed zijn, wordt de bestaande Coentunnel gerenoveerd. In 2014 is het volledige tracé, de Westrandweg én de beide Coentunnels, open voor het verkeer.

Infrastructuur en milieu

De Westrandweg (A5) is een nieuwe rijksweg tussen knooppunt Raasdorp en de A10-West, de Amsterdamse ringweg zuidelijk van de Coentunnel. Bij de aanleg van de nieuwe Westrandweg moest het moerasgebied De Kluut voor een deel ruimte maken voor de weg. Om dit stukje natuur te compenseren, is er een nieuwe moeraszone aangelegd in de Osdorper Binnenpolder die voldoende ruimte biedt aan flora en fauna. Deze nieuwe zone is een groot afgegraven gebied met stukjes plas en delen drassige grond, dat de grootte heeft van een aantal voetbalvelden. Zo krijgen vogels, kikkers en andere moerasdieren weer een nieuw thuis.

Daarnaast zijn er in de Haarlemmermeer en Osdorper Bovenpolder meerdere faunapassages aangelegd. Een faunapassage is een tunnel, ook wel duiker genoemd, onder de Westrandweg door. Hierdoor kunnen kikkers, muizen en andere kleine dieren veilig van de ene naar de andere kant. De faunapassages zijn onderdeel van de ecologische hoofdstructuur tussen Hoofddorp en Spaarnwoude. Ook is een ecoduct aangelegd in de lengterichting van de N200.

 

Bekijk alvast de animatie Westrandweg vanaf Raasdorp richting A8. Deze animatie geeft de situatie in 2014 weer. Het eerste deel, tot aan Luvernus wordt vrijdag 14 december opengesteld voor het verkeer.