icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Nieuws · 25 april 2019

Eerste wintrackmast in Zeeland een feit!

Op 25 april is de eerste nieuwe hoogspanningsmast (wintrackmast) opgericht in Rilland. Dit is de eerste van de in totaal 114 wintrackmasten die de komende jaren de nieuwe hoogspanningsverbinding tussen Borssele en Rilland gaan vormen. Hoofdaannemer Van Hattum en Blankevoort bouwt samen met partners VolkerInfra, KWS, Volker Staal en Funderingen en Aveco de Bondt de eerste 12 cruciale mastfundaties om het nieuwe hoogspanningsstation Rilland in werking te kunnen stellen. Letterlijk en figuurlijk een mijlpaal voor TenneT en Zeeland!

Twaalf wintrackmasten

Om het nieuwe hoogspanningsstation in Rilland dit jaar aan te kunnen sluiten op de huidige hoogspanningsverbinding, worden momenteel twaalf wintrackmasten gebouwd nabij Rilland. De afgelopen maanden is hard gewerkt aan de fundering van de twaalf masten en wat daar verder bij komt kijken, zoals bouwwegen en -terreinen, benodigde tijdelijke constructies (zoals damwanden) maar ook omgevingsmanagement en projectbeheersing

Mijlpaal voor het project en de provincie

Daarna kan VolkerWessels Telecom starten met het oprichten van de masten. Deze masten bestaan uit meerdere delen die met bijzonder transport naar het bouwterrein komen. Daarna worden de elementen stuk voor stuk op elkaar gehesen en gemonteerd. Vandaag is de eerste wintrackmast, die uit twee pylonen bestaat, volledig opgebouwd. Als je over de A58 langs Rilland rijdt, kun je hem haast niet missen! Het is de eerste wintrackmast in Zeeland, dus een mijlpaal voor het project en de provincie. De komende weken zullen de overige elf wintrackmasten één voor één verrijzen in het landschap. en de provincie. De komende weken zullen de overige elf wintrackmasten één voor één verrijzen in het landschap. Lees hier meer over het bouwproces van een hoogspanningsmast 

Drie verbindingen

De bouw van hoogspanningsstation Rilland is bijna afgerond. Met de twaalf nieuwe masten kan de huidige hoogspanningsverbinding eind 2019 op het nieuwe hoogspanningsstation Rilland worden aangesloten, zodat deze in gebruik kan worden genomen. Daarmee ontstaan drie losse verbindingen: naar Borssele, Geertruidenberg en Zandvliet (België). Nu is dit er nog maar één. Er ontstaat zo meer flexibiliteit in de verdeling van energie. 

Tennet RIlland contract bezegeling
V.l.n.r. op de foto: Nicolien Vrisou van Eck (TenneT), Martin Dees (KWS), Jeroen Bonekamp (VHB) en Sjouke Bootsma (TenneT)

Bezegeling contract

Met het plaatsen van de eerste nieuwe wintrackmast werd het contract tussen Van Hattum en Blankevoort en TenneT officieel bezegeld.  

Over het project

Het project dat wordt uitgevoerd onder de noemer Rilland 380kV betreft de aanleg van noodzakelijke nieuwe verbindingen tussen het bestaande net naar het nieuwe hoogspanningsstation Rilland. Deze verbindingen zijn noodzakelijk voor de nationale en internationale stroomvoorziening, omdat hiermee een doorgaande beschikbaarheid van de transportcapaciteit wordt gewaarborgd. 

Scope Van Hattum en Blankevoort

Van Hattum en Blankevoort is verantwoordelijk voor de realisatie van fundaties en de bijbehorende civiele werkzaamheden ten behoeve van 12 hoogspanningsmasten nabij het hoogspanningsstation Rilland. VolkerInfra heeft hiervoor samen met TenneT het ontwerp verzorgd, Volker Staal en Funderingen plaatst de vibrocombinatiepalen en KWS Infra Roosendaal – Sas van Gent voert de grondwerkzaamheden uit en legt de wegen aan rondom de nieuwe masten alsmede het te amoveren deel.

‘We zijn erg trots dat TenneT, na eerdere positieve ervaringen op project Randstad 380 kV, voor Van Hattum en Blankevoort heeft gekozen om in een bouwteam om de eerste twaalf fundaties in Rilland aan te leggen. Daarmee realiseren we in een bijzonder korte ontwerp- en bouwtijd een cruciaal knooppunt in het Tennetnetwerk en leveren we een bijdrage aan de borging van de doorgaande beschikbaarheid van de transportcapaciteit. We zijn vooral trots op de uitstekende samenwerking die er voor heeft gezorgd dat een op eerste gezicht onmogelijke opgave heeft geresulteerd in een succesvol project. Een goed voorbeeld van de voordelen die deze vorm van samenwerking heeft en die duidelijk meerwaarde creëert voor alle betrokkenen: een tevreden klant, een tevreden omgeving en een tevreden aannemer. Veel mooier kun je het niet krijgen'.
Jeroen Bonekamp, directeur Van Hattum en Blankevoort.

Rolverdeling VolkerWessels ondernemingen

  • Van Hattum en Blankevoort – Hoofdaannemer en verantwoordelijk voor bouw mastfundaties 

  • VolkerInfra – ontwerp, projectmanagement en projectbeheersing 

  • KWS Infra Roosendaal-Sas van Gent – grondwerk en wegen 

  • Volker Staal en Funderingen  aanbrengen vibrocombinatiepalen 

  • Aveco de Bondt  omgevingsmanagement 

  • VolkerWessels Telecom levert en plaatst de masten

 

 

De foto's bij dit bericht zijn gemaakt door Chris Pennarts en Babet Hogervorst