icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint
Nieuws · 13 april 2015

En de naam is... Blauwe Klap

Blauwe Klap. Dat is de naam van de nieuwe autobrug die op dit moment gebouwd wordt aan de Havenkade/Kanaal in Assen.

Naam onthulling Blauwe Klap
Wethouder Harmke Vlieg en Prijswinnares Ada Klaassens

Een onafhankelijke jury koos deze naam uit maar liefst 760 inzendingen. Prijswinnares Ada Klaassens nam vrijdag 10 april haar prijs in ontvangst uit handen van wethouder Harmke Vlieg.
Volgens de jury is de naam bijzonder: “Deze naam heeft ritme, ligt goed in het gehoor en is vooral ook origineel. De naam verwijst met een kwinkslag naar het blauw van het water en naar de betekenis van de Blauwe As voor Assen. Daarnaast is de naam ook historisch. De naam heeft in het noordelijke dialect de betekenis van ophaalbrug, klapbrug, een bewegende brug…. een brug die open gaat om de boten vanaf 2017 in Assen te verwelkomen”.

Aan de jury namen deel de heren Erik Appel (Asser historische Vereniging), Jan-Pieter Volkers (namens de Commissie Naamgeving openbare ruimte), Pieter Kuyper (namens het naastgelegen Drenthe College), Tineke Gijlers (namens de projectgroep Blauwe As) en wethouder Harmke Vlieg (namens het college van B&W). De ‘Blauwe Klap’ is in aanbouw.

 

Op dit moment treft aannemer Van Hattum en Blankevoort (onderdeel van VolkerWessels) voorbereidende grondwerkzaamheden, zoals het kabels- en leidingenwerk, het reconstrueren van de oevers van het Kanaal en binnenkort het slaan van de heipalen. Auto’s kunnen langs het werk rijden via een tijdelijke route. In het najaar komen de brugdelen naar Assen. De brug is eind 2015 gereed.

Gemeente Assen bedankt alle deelnemers aan de namenprijsvraag heel hartelijk!