icon-mail-company icon-phone icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane
Nieuws · 18 juni 2010

Gedragsbeïnvloeding bij mobiliteit

Van Hattum en Blankevoort, onderdeel van VolkerWessels, stuurt actief om de CO2-uitstoot als gevolg van mobiliteit terug te brengen. Daarom nemen we regelmatig deel aan bijeenkomsten over dit thema om onze kennis op te frissen en het netwerk te onderhouden.

Op woensdag 18 mei 2010 organiseerde VNM  een themasessie gedragsbeïnvloeding bij mobiliteit. Waarom willen we mobiel zijn? En hoe kunnen we veranderen? Wij waren erbij!

Vervoerspsycholoog Gerard Tertoolen, die eerder de Raad voor Verkeer en Waterstaat adviseerde over de effecten van veranderingen in demografie en leefstijlen op mobiliteit, gaf het thema handen en voeten. Hij legde uit waarom mensen bepaald gedrag vertonen, en waar je rekening mee moet houden als je dit gedrag een bepaalde kant op wil laten gaan.

Belangrijk is dat houding (wat wil ik) en gedrag (wat doe ik) goed op elkaar aan blijven sluiten. Iemand moet het gevoel hebben vrij te kunnen kiezen. De weerstand bij verandering is dan minimaal. Zorg daarbij voor superpromoters: mensen die enthousiast zijn, die dit uitdragen en zo anderen verleiden tot actie.

Een zinvolle bijeenkomst die je aan het denken zet over eigen gedrag....