icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint
Nieuws · 17 oktober 2017

Hoogwatergeul Veessen Wapenveld genomineerd voor Betonprijs

Een uniek project voor de Nederlandse waterhuishouding, dus een nominatie in de categorie ‘natte waterbouw’ waard. In plaats van het water tegen te houden, wordt het water binnengelaten. De geul functioneert dan als by-pass voor de rivier, waardoor het waterpeil met 70 cm daalt en het risico op overstroming verdwijnt.

Inlaatkleppen Veessen

Deltawerken van de Veluwe

De Hoogwatergeul heeft een lengte van 8 km en wordt geflankeerd door twee lange dijklichamen. Aan de noord- en zuidzijde vormen twee lange bruggen de respectievelijke in- en uitlaat voor het water. De bruggen hebben allebei een lengte van 800 meter. De zuidelijke brug, de inlaat, heeft een geïntegreerd bewegingswerk bestaande uit 60 kleppen: een waterbouwkundig mechaniek vergelijkbaar met de Deltawerken. De inlaat is eenvoudig te bedienen, zodat ook over 100 jaar de Hoogwatergeul nog kan functioneren.

Nominatie Betonprijs

Betonprijs

Voor de Betonprijs 2017 zijn 21 projecten in 8 verschillende categorieën genomineerd. In totaal werden er 83 projecten ingezonden. Voor de Betonprijs komen bouwwerken in aanmerking die in Nederland of, in het buitenland, door Nederlandse bedrijven zijn gerealiseerd en waarbij de goede eigenschappen van het bouwmateriaal beton op bijzondere wijze tot uiting komen. Op 13 november worden de winnaars en de eervolle vermeldingen bekend gemaakt tijdens het betonprijsdiner.