icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Nieuws · 18 juli 2014

Hoogwatergeul Veessen-Wapenveld op schaal getest

Om Deventer, Zutphen en de dorpen langs de IJssel te beschermen tegen extreem hoogwater en overstromingen, wordt tussen Veessen en Wapenveld een acht kilometer lange geul aangelegd. De geul, die na de zomer wordt aangelegd, kan maximaal 45% van het IJsselwater afvoeren. Bij kennisinstituut Deltares wordt op dit moment met een schaalmodelproef een belangrijk onderdeel van de hoogwatergeul getest: de inlaat, ofwel; de dijk waarover het hoogwater de geul wordt ingelaten. De hoogwatergeul bij Veessen is onderdeel van het landelijke waterveiligheidsprogramma Ruimte voor de Rivier van Rijkswaterstaat.X

Testen bij Deltares

Projectleider Judith van Os van Deltares: “In het schaalmodelonderzoek kunnen constructies in de geul, zoals de dijk en brugpijlers, tot in detail worden nagebouwd. Dit geeft ons een nauwkeuriger inzicht in hoeveel water er daadwerkelijk overheen kan en hoe snel het stroomt, ten opzichte van computer rekenmodellen.”

 

 

Martin van Adrichem van aannemingscombinatie IJsselweide: “De geul zal straks een flinke hoeveelheid water afvoeren. De proef laat ons zien hoe het water het gebied instroomt en helpt ons zo optimaal mogelijk te ontwerpen. Een geul die alleen bij extreem hoogwater wordt ingezet, is uniek. Nederland loopt voorop met Ruimte voor de Rivier. De hoogwatergeul met regelbare inlaat van deze afmetingen is wereldwijd bruikbaar bij het beheersen van rivieren.” De echte geul wordt straks 8 kilometer lang en tussen de 500 en 1500 meter breed; de inlaat wordt 800 meter lang.

 

In de schaalproef wordt een deel van de inlaatop schaal 1:10 nagebouwd. Het model geeft inzicht in hoe de inlaat daadwerkelijk functioneert en welke voorzieningen nodig zijn om schade te voorkomen door instromend water uit de IJssel in de hoogwatergeul.

 

De geul is eind 2016 klaar voor gebruik. Aannemingscombinatie IJsselweide, bestaande uit Van Hattum en Blankevoort (VolkerWessels) en Boskalis, leggen de hoogwatergeul aan in opdracht van Waterschap Vallei en Veluwe.