icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Nieuws · 10 oktober 2014

Innovatie bij combinatie de Heak Súd

Bij project De Haak om Leeuwarden Zuid werkt combinatie de Heak Súd met schuine oplegblokken van rubber en staal waardoor het wegdek beter op zijn plaats blijft. Daarnaast zijn er geen ingewikkelde extra maatregelen nodig zijn om de krachten veilig over te brengen van het wegdek naar het landhoofd.

Innovatie

Waar normaal gesproken de verkanting voor de opleggingen van liggers wordt samengesteld uit een gewapend rubber oplegblok met daarop een epoxy uitvulling is hier gekozen om de scheg (in staal) te integreren in het oplegblok.

 

Doordat de wrijvingscoefficient van rubber hoger is dan die van epoxy volstaat het om geen dure vasthoudconstructies toe te passen om de dekken op juiste positie te houden. Besloten met RWS is om met een gezamenlijk vastgestelde proefopstelling in een laboratorium aan te tonen hoe de nieuwe blokken bij langdurige belastingen functioneren. Resultaten worden opgenomen  in de normen.