icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Nieuws · 14 maart 2019

Koning neemt het Reevediep in gebruik

Zijne Majesteit de Koning heeft donderdagochtend 14 maart 2019 in Kampen officieel het Reevediep in gebruik genomen. De nieuwe waterverbinding tussen de IJssel en het Drontermeer is de afronding van het project Ruimte voor de Rivier IJsseldelta. Met de aanleg van het Reevediep wordt hoogwater makkelijker afgevoerd en zijn meer recreatie- en woonmogelijkheden ontstaan in de IJsseldelta. Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat was bij de ingebruikname aanwezig.

Koning opent de sluisdeuren

Koning Willem-Alexander opende de sluisdeuren, waardoor IJssel en Reevediep worden verbonden. Aansluitend heeft de Koning het nieuwe deltagebied bekeken en uitleg gekregen over het belang en de uitvoering van het project. Tijdens zijn bezoek heeft de Koning bewoners, uitvoerders en mensen die vanuit Social Return on Investment (SROI) tijdens het project aan werk zijn gekomen, ontmoet.

Koning Willem-Alexander en Minister Van Nieuwenhuizen
Koning Willem-Alexander en minister Cora van Nieuwenhuizen. © Freddy Schinkel

Gebouwd door combinatie Isala Delta

Combinatie ‘Isala Delta’ bestaande uit Van Hattum en Blankevoort en Boskalis werkt al geruime tijd aan het project Ruimte voor de Rivier IJsseldelta. Het Reevediep is één onderdeel van het project. Van Hattum en Blankevoort is onder andere verantwoordelijk voor de schanscaissons (aanvaarbeveiliging) bij de Stadsbrug, de Nieuwendijksebrug over het Reevediep (lengte ongeveer 400 meter), het inlaatwerk IJsseldijk (lengte ongeveer 520 meter), een recreatieschutsluis IJsseldijk, keersluizen in het Drontermeer, drie gemalen en aanpassingen aan de Roggebotsluis.

 

Doel van het project is om de waterveiligheid in dit gebied ook in de toekomst te kunnen blijven borgen. Daarom is het nodig om de IJssel meer ruimte te geven. Bij hoogwater op de IJssel bestaat overstromingsgevaar voor Zwolle, Kampen en het achterland.