HomeOver onsNieuws Minister opent Ramspolbrug

Minister opent Ramspolbrug

Actueel

Op 29 november 2012 opende minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) officieel de nieuwe Ramspolbrug. Tijdens de feestelijke opening noemde zij deze bijzondere brug een ‘icoon van innovatie'.
Groepsfoto opening

Tevens sprak ze haar dank uit aan Rijkswaterstaat en het Infrateam N50 Ramspol. Minister Schulz gaf het startsein voor een auto die compleet op zonne-energie over de Ramspolbrug reed en opende hiermee de nieuwe brug op een passende manier.

Energieneutrale brug

Doordat de nieuwe Ramspolbrug hoger en breder is dan de oude brug, hoeft hij minder vaak open. Dit zorgt ervoor dat zowel het wegverkeer tussen Kampen en Emmeloord als het vaarwegverkeer veel beter doorstromen. Schepen tot 13 meter hoog kunnen zonder opening onder de brug doorvaren. De brug hoeft naar verwachting ruim 75% minder open dan voorheen. De nieuwe brug werkt energieneutraal. De energie die vrijkomt bij het afremmen van de beweegbare klep wordt opgeslagen. Daarnaast zijn zonnepanelen op de brug gemonteerd.

Energie Nulprijs

Rijkswaterstaat heeft met het unieke energieconcept van de brug al de Gouden Mier 2010 gewonnen, de onderscheiding voor duurzame initiatieven binnen de Rijksoverheid. Bij de opening van de brug kreeg de brug nogmaals een prijs. Minister Schultz van Haegen ontving uit handen van Lodewijk de Waal, voorzitter van HIER Klimaatbureau, de Energie-Nulprijs voor de bouw van de Ramspolbrug. De Energie-Nulprijs is een jaarlijkse competitie voor aansprekende Energie-Nulprojecten in Nederland.

Projecten

Alle projecten

Nieuws

Meer nieuws

Laatste fases nieuwe Ramspolbrug

Actueel

Het betonwerk van de nieuwe Ramspolbrug gaat in rap tempo door en het einde van het betonwerk begint langzaam in zicht te...

N50 Ramspol – Ens showcase Rijkswaterstaat

Actueel

Het project N50 Ramspol - Ens is uitgeroepen tot één van de twee voorbeeldprojecten van Rijkswaterstaat. Dit...

N50 en de nieuwe Ramspolbrug open voor verkeer

Actueel

Infrateam N50 Ramspol heeft weer een mijlpaal bereikt. Vorige week woensdag zijn de laatste testen voor de Ramspolbrug...

+