HomeOver onsNieuws Feestelijke opening Tweede Julianasluis

Feestelijke opening Tweede Julianasluis

Actueel | Persberichten

Op vrijdag 20 juni jl. vond de feestelijke opening plaats van de tweede Julianasluis te Gouda. Met een druk op de knop opende Jaap Smit, Commissaris van de Koning van Zuid-Holland, de nieuwe sluisdeuren en -brug. Vervolgens passeerde, onder luid gejuich van de toeschouwers, een parade van schepen als eerste de nieuwe sluis. ‘Hier is schitterend werk geleverd, een project om trots op te zijn,‘ aldus Jaap Smit. Naar verwachting wordt de nieuwe sluis eind juli volledig in gebruik genomen.

Openingshandeling Tweede Julianasluis

‘Hier is schitterend werk geleverd’

De afgelopen twee jaar heeft aannemer Van Hattum en Blankevoort, onderdeel van VolkerWessels, hard gewerkt aan de realisatie van de nieuwe sluis. Met deze tweede sluis kunnen de beroeps- en recreatievaart van elkaar worden gescheiden, wat veiliger is. Ook biedt de tweede sluis meer bedrijfszekerheid; als één sluis in storing of onderhoud is, kan de andere sluis worden gebruikt. Tegelijkertijd is het Sluiseiland opnieuw ingericht, met onder andere nieuwe wegen, fiets- en wandelpaden en een zonneweide. Ook speeltuin De Korte Akkeren is opgeknapt.

Binnen budget

De Commissaris van de Koning noemt de realisatie van de sluis een knap staaltje werk: ‘Er is gemaakt wat we wilden hebben met een paar innovatieve toepassingen: een bellenscherm tegen ijsvorming en een klimaatsysteem met aardwarmte voor het bedieningshuis. En dat ook nog eens binnen het gestelde budget. Bovendien moest de eerste, monumentale, sluis al die tijd wel in gebruik blijven. Ook moest het sluiseiland bereikbaar blijven voor het verkeer.

Konvooi historische schepen door 2e Julianasluis

Kortere wachttijden

De keuze om naast het luxe jacht van Feadship historische schepen als eerste door de sluis te laten gaan, toont volgens burgemeester Milo Schoenmaker de historische band van Gouda met het water en de nieuwe wereld van nu. ‘Een moderne wereld vraagt om kortere wachttijden bij de sluis en grote efficiënte schepen. Als burgemeester ben ik trots op het historische maar ook op nieuwe ontwikkelingen zoals de tweede Julianasluis die vandaag werd geopend.’

Projecten

Alle projecten

Nieuws

Meer nieuws

Eerste nieuwe sluisbrug bij Julianasluis Gouda geplaatst

Actueel | Persberichten

De eerste nieuwe sluisbrug over de tweede Julianasluis in Gouda is zaterdag 8 maart 2014 succesvol geplaatst. De...

Tweede Julianasluis in Gouda klaar voor gebruik

Actueel | Persberichten

De scheepvaart kan met ingang van maandag 28 juli 2014 gebruikmaken van de tweede Julianasluis, naast de bestaande...

Mijlpaal Julianasluis Gouda: nieuwe sluisbruggen

Actueel | Persberichten

Een nieuwe mijlpaal voor de aanleg van de tweede Julianasluis in Gouda: op 8 en 15 maart plaatst Van Hattum en...

+