icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Nieuws · 14 juli 2021

Oplevering Koningin Julianabrug – Biltlaan Katwijk

Vrijdag 9 juli werd de vernieuwde Koningin Julianabrug in Katwijk feestelijk geopend door Commissaris van de Koning Jaap Smit en burgemeester van de gemeente Katwijk Cornelis Visser.

De brug kan weer 50 jaar mee

Nu de verkeersader Zeeweg (oost) – koningin Julianalaan – Biltlaan geheel is aangepakt kan deze weer minstens 50 jaar mee. Daarmee is de laatste deelfase van het project, dat in een bouwteam is gerealiseerd door Van Hattum en Blankevoort, KWS en de gemeente Katwijk, afgerond.

Duurzame vernieuwing

De Koningin Julianabrug over het Uitwateringskanaal in Katwijk dateert uit 1963 en was aan vernieuwing toe. De brug is aanzienlijk verfraaid waarbij de waardevolle architectuur is behouden, de oevers hebben een flinke kwaliteitsverbetering ondergaan en er is een ecologische zone aangelegd. Het eindresultaat mag er zijn: een vaste brug die gerenoveerd is met respect voor het ontwerp van de basculebrug uit begin jaren ‘60. Er is ruimte gecreëerd voor alle verkeersdeelnemers dankzij de realisatie van twee keer twee rijbanen. De brede groenstrook die over de brug heen loopt is een eyecatcher en functioneert als een ecologische verbinding tussen de noord- en de zuidoever. Op de noordoever is een veilige onderdoorgang gebouwd met een royaal fiets- en voetpad onder de brug door met uitzicht op het water.

De duurzame vernieuwing van de brug zorgt ervoor dat deze weer voldoet aan de eisen van deze tijd. De brug is belangrijk voor de verbinding tussen Noord- en Zuid Katwijk. 

Scope Van Hattum en Blankevoort

Van Hattum en Blankevoort heeft zich in dit verband gericht op de renovatie van de Koningin Julianabrug, waaronder de nieuwe hoofddraagconstructie en de nieuwe fietsonderdoorgang. Oud en nieuw zijn hierbij geïntegreerd in de brug waarbij het zuidelijk landhoofd, de oplegpijler en de basculekelder zijn blijven bestaan, verbreed met een betonnen aanbouw waarbij nieuw metselwerk is aangebracht.

Volker Staal en Funderingen heeft het funderingswerk gerealiseerd. Smits Neuchatel heeft de voeg aangebracht en KWS heeft het geheel o.a. voorzien van een spiksplinter nieuw asfaltdek, een 4 meter breed fietspad, een kruidenstrook en een ecostrook. Vlasman heeft het sloopwerk uitgevoerd. 

Dit alles met zo min mogelijk overlast voor de drukke pleziervaart haven in Katwijk.

Bouwteam

We kijken terug op een bijzonder project en een plezierige samenwerking in bouwteam verband met de gemeente Katwijk, onze VolkerWessels-collega's van KWS en onze partners, hetgeen tot een mooi eindresultaat heeft geleid.

Lees hier meer over het project