icon-mail-company icon-phone icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane
Nieuws · 27 september 2011

Opwaardering kanaal Almelo-De Haandrik van start

Van Hattum en Blankevoort vervangt voor provincie Overijssel de brug aan de Hoogenweg over kanaal Almelo-De Haandrik. Vrijdag 23 september werd het startsein gegeven voor de opwaardering van het kanaal en zaterdag werden geïnteresseerde geïnformeerd.

Starthandeling

Startsein

Vrijdag 23 september liet gedeputeerde Gerrit Jan Kok bij brug Hoogenweg een tros blauwe ballonnen het luchtruim ingaan. Dit vormde de officiële aftrap van de opwaardering van het kanaal. Brug Hoogenweg wordt als eerste van vijf bruggen vervangen. Naar verwachting is de brug in het voorjaar van 2012 gereed.

Omwonende geïnformeerd

Ruim 600 bezoekers werden zaterdag 24 september geïnformeerd over de werkzaamheden op en rond kanaal Almelo-De Haandrik. Om zoveel mogelijk omwonenden de gelegenheid te geven deel te nemen aan de vaartocht over het kanaal, besloot de provincie Overijssel een extra boot in te zetten. Uiteindelijk vonden er acht vaartochten plaats, waarbij jong en oud genoten van het mooie weer en zich lieten informeren over de werkzaamheden op en rond het kanaal.

 

Eén van de opvarenden was melkveehouder Jan Henk Dogger uit Beerzerveld. Hij woont nu 13 jaar aan het kanaal en is blij met de manier waarop de provincie de bewoners bij het project betrekt. "Ik vind dat belangrijk! Vanaf het begin van het project betrekt de provincie de betrokkenen er goed bij". Jan Broekroelofs uit Brugt is het daarmee eens. Met zijn vrouw, dochter en zijn beide buren heeft hij zich opgegeven. "Ik vind het altijd prachtig om schepen door het kanaal te zien gaan. En nu heb ik de kans om zelf eens mee te varen. Dat overkomt je niet zo vaak."

Vanwege de enorme belangstelling voor deze vaartochten gaat de provincie Overijssel deze vaartochten in het voorjaar van 2012 nog eens herhalen voor de mensen die nu niet mee konden varen.

Over het project

De provincie Overijssel stimuleert het goederenvervoer over water door de bevaarbaarheid van vaarroutes naar de economische centra in Overijssel te verbeteren. Één van die routes is het kanaal Almelo-De Haandrik. Dit kanaal krijgt een flinke opknapbeurt, waardoor het kanaal in 2014 geschikt is voor schepen met een laadvermogen van 700 ton. Het aanpassen van de vaarroute is niet alleen belangrijk voor de economische ontwikkeling in het gebied, maar ook goed voor het milieu en de bereikbaarheid. Elk 700 tons schip betekent 35 vrachtwagens minder op de weg.

 

Het opknappen van het kanaal bestaat uit het verwijderen van 250.000 m3 zand uit de vaarweg, het vervangen van vijf bruggen en het aanleggen/verbeteren van 12 wachtplaatsen.