icon-mail-company icon-phone icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane
Nieuws · 02 december 2014

Project OV SAAL behaalt hoge score op veiligheid

De alliantie Amsterdamse WALTZ en de uitvoerend aannemer van OV SAAL Zuidtak West (Van Hattum en Blankevoort en VolkerRail) zijn het allereerste project dat trede 3 van ProRail veiligheidsladder heeft weten te bereiken. Van Hattum en Blankevoort is trots op dit resultaat.

Tussen spoor en weg

Veilig werken aan het spoor

Binnen het project OV SAAL verbeteren we de bereikbaarheid van het spoor tussen Schiphol, Amsterdam en Almere. Onze opdrachtgever ProRail gaat voor een spoor zonder ongevallen. Dat betekent dat ook mensen die aan, op of voor het spoor werken zoveel mogelijk beschermd worden. Met de Veiligheidsladder worden aannemers gestimuleerd om bewust veilig te werken. De ladder verdeelt het veiligheidsbewustzijn en -gedrag over 5 treden. Hoe meer verantwoordelijkheid, reflectie en investeringen in veiligheid vanzelfsprekend onderdeel zijn van de organisatie, hoe hoger de score. De score wordt bepaald op basis van 6 bedrijfsaspecten: leiderschap en betrokkenheid, beleid en strategie, organisatie en opdrachtnemers, werkplek en procedures, afwijkingen en communicatie en audits en statistieken. Dit is de eerste keer dat trede 3 wordt behaald.

WAVE

Deze manier van werken sluit aan op WAVE: het eigen veiligheidsprogramma van Van Hattum en Blankevoort. De alliantie en de uitvoerend aannemer van OV SAAL Zuidtak West hebben net als wij een hoge ambitie op het vlak van veiligheid. In de ontwerp- en uitvoeringsfasen worden veiligheidsrisico’s systematisch en aantoonbaar beheerst. Er is op het project een veiligheidcoach actief die de medewerkers op de bouwplaats nadrukkelijk bewust maakt van de veiligheidsrisico’s bij het uitvoeren van de werkzaamheden. De veiligheidscoach stimuleert ook de afstemming tussen ontwerp en realisatie. Projectmedewerkers worden geprikkeld en beloond om verbeteringen te benoemen.

Veiligheid voorop

Dit resultaat is mooi. Maar als het om veiligheid gaat, moet je jezelf altijd verder willen verbeteren. Dat geldt dus ook voor ons. Daarom gaan we onverminderd verder met het vooropstellen van veiligheid binnen onze projecten.