icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Nieuws · 21 juni 2022

Schreudersprijs 2022 voor Project fietsenstalling IJboulevard!

Van Hattum en Blankevoort heeft de Schreudersprijs 2022 gewonnen met project Fietsenstalling IJboulevard.

Trots!

Flaneren met een spectaculair uitzicht over het IJ. Je fiets stallen in de rivier. In het hart van onze hoofdstad realiseert Van Hattum en Blankevoort met VenhoevenCS architecture+urbanism in opdracht van de Gemeente Amsterdam het project IJboulevard. Een ondergrondse fietsparkeergarage waar 4.000 Amsterdammers en toeristen straks hun stalen rossen stallen. Met op het dak een aantrekkelijke wandelboulevard en nieuwe leefruimte. Tot de opdracht behoort ook het realiseren van aanvaarbeveiliging. Kortom, aanleiding genoeg voor de jury om IJboulevard als dé winnaar uit te roepen van de prestigieuze Schreudersprijs. En daar zijn we ontzettend trots op!

Overwegingen van de jury

De jury van de Schreudersprijs 2022 had een pittige klus. Na een noodzakelijk ingelast pauzejaar waarin vanwege de Corona-pandemie geen prijs is uitgereikt, was er voor de jury een extra rijke oogst aan projecten uit de afgelopen drie jaar. Ze vormden een fraai en gedifferentieerd palet. “Hierdoor was het moeilijker om tot de selectie van genomineerden te komen en daaruit een winnaar te kiezen”, zegt de jury in het juryrapport. Daarnaast was zichtbaar dat het kennisniveau de afgelopen jaren is gestegen: “Kennis en ervaringen worden in een steeds breder palet aan toepassingen opgedaan én gedeeld De breedte en de diversiteit van de elf inzendingen voor de Schreudersprijs 2022 zijn daarvan het bewijs. De stijgende lijn in de kennisontwikkeling is in de projecten duidelijk zichtbaar. Alle inzendingen waren van een extreem hoog niveau.”

Toch was er een duidelijke winnaar: de IJboulevard, fietsenstalling en aanvaarbescherming kwam unaniem als overall winnaar naar boven. “Zeer interessant is het concept met een nieuwe toepassing van de bestaande zinktunneltechniek”, aldus de jury over de inzending van Van Hattum en Blankevoort, VenhoevenCS architecture en gemeente Amsterdam. “Het unieke project met internationale allure levert een significante bijdrage aan de stad, waarbij van de ‘achterkant’ van het CS een kenmerkende plek en een nieuwe voorkant gemaakt is. Het resulteert op twee fronten in een verbetering van de openbare ruimte: een vrijgespeeld maaiveld door het ondergronds brengen van fietsen en de toevoeging van een panoramische wandelboulevard aan het IJ. Op een complexe stedelijk locatie is een out-of-the-box-oplossing ontwikkeld die rekening houdt met de aanwezigheid van de Noord/Zuidlijn-tunnel en tevens een aanvaarbescherming vormt. Het bouwen over de Noord/Zuidlijn is een kunststukje.”

Over de Schreudersprijs

De Schreuderprijs is dé prijs van het Centrum Ondergronds Bouwen (COB) voor bijzondere prestaties op het gebied van ondergronds bouwen, en dient als stimulans en inspiratie voor optimaal ruimtegebruik in Nederland. Aan de prijs is ook een geldbedrag van 25.000 Euro verbonden, dit bedrag wordt ingezet om jeugd te enthousiasmeren voor ons mooie vak.

Meer over de Schreudersprijs 2022

Een huzarenstuk bouw je nooit alleen

Een dergelijk huzarenstuk maak je nooit alleen. Het project IJboulevard wordt gerealiseerd in nauwe samenwerking met de gemeente Amsterdam, Vervoerregio Amsterdam en ProRail. De uitvoering is in handen van Van Hattum en Blankevoort: een VolkerWessels Infrastructuur -onderneming. Geassisteerd door de collega’s van Volker Staal en Funderingen (VSF), Homij Technische installaties en Gebr. Van Kessel. Het ontwerp draagt de handtekening van VenhoevenCS architecture+urbanism. Voor het optimaal ontwerp van de aanvaarbescherming (het opnemen van hoge aanvaarenergie) is het team verrijkt met (expertise van) RoyalHaskoningDHV.

Over project IJboulevard