icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Nieuws · 19 augustus 2013

Sluisdeur wordt nieuwe waterkering bij Empel

Donderdag 22 augustus wordt de eerste nieuwe sluisdeur bij Sluis Empel ingehangen. Een grote kraan takelt de enorme stalen deur van zo'n 90 ton in de scharnieren.

noordelijk sluishoofd sluiscomplex Empel
Het bijzondere van de nieuwe sluis bij Empel is dat deze een dubbele keerfunctie heeft. De sluis maakt deel uit van de Empelsedijk bij de Maas en moet zorgen voor veiligheid bij hoogwater. Sluis Empel is een van de twee nieuwe sluizen die horen bij de omlegging van de Zuid-Willemsvaart in 's-Hertogenbosch.

Sluis Empel: eerste in Brabant met enkele, stalen draaideur

Het meest opvallende is de dubbele keerfunctie: de sluis kan zowel het water van het kanaal als van de Maas keren. Normaal wordt een sluisdeur 'dichtgedrukt' door het waterstandsverschil. Omdat het water op de Maas soms hoger maar meestal lager staat dan het water in het kanaal, is dit niet in alle gevallen mogelijk. De deur is daarom voorzien van een speciale grendel die de deur dicht houdt. De sluis is zo ontworpen dat hij volledig onder water kan staan bij extreem hoog water. Dit wordt de eerste sluis in Brabant met een enkele, stalen draaideur. Alle andere sluizen in de Brabantse kanalen hebben dubbele, houten puntdeuren. De sluis krijgt uiteraard twee sluisdeuren. Een derde deur wordt als reservedeur op de locatie opgeslagen. Het plaatsen van de deur is ook live te volgen via een webcam-verbinding. Via de Facebookpagina volgt binnenkort meer informatie hierover.

 

Waterschap Aa en Maas is verantwoordelijk voor de stabiliteit en veiligheid van de dijk langs de Maas. Het waterschap is daarom nauw betrokken bij de aanleg van het sluiscomplex. Tijdens de persexcursie zijn ook specialisten van Aa en Maas aanwezig om een toelichting te geven.