icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Nieuws · 13 november 2013

Sluisdeuren tweede Julianasluis geplaatst

  Een belangrijke mijlpaal voor de nieuwe Julianasluis in Gouda. De vier sluisdeuren krijgen een plek in de 2de Julianasluis. De deuren zijn 40 ton per stuk en hebben een omvang van 10 meter bij 8 meter. De klus wordt uitgevoerd door Van Hattum en Blankevoort, onderdeel van VolkerWessels.

Julianasluis

De Julianasluis in Gouda is een belangrijke schakel in de vaarroute tussen Rotterdam en Amsterdam. Door de aanleg van een tweede sluis (naast de bestaande) wordt beroeps- en recreatievaart van elkaar gescheiden. Dit vergroot de veiligheid en zorgt ervoor dat wanneer één sluis in storing of onderhoud is, de andere sluis gebruikt kan worden. De tweede sluis is breder en dieper dan de bestaande sluis.

 

Werkzaamheden

Het sluisproject wordt uitgevoerd door Van Hattum en Blankevoort. Het werk bestaat onder andere uit de aanleg van de tweede sluis, herinrichting van het sluiseiland,  de kade en de aanwezige speeltuin. De bestaande sluis heeft afmetingen van 115x12 meter. De nieuwe sluis  is 2 meter breder. Over de zogeheten sluiskolk worden twee beweegbare bruggen aangelegd. 

Bewuste Bouwer

Als Bewuste Bouwer verzorgt Van Hattum en Blankevoort de bouwcommunicatie. Speciale aandacht gaat daarbij uit naar het (behoud van het) monumentale bedieningsgebouw en de lokale natuur. In de omgeving komt de rivierdonderpad voor. Waar hun leefgebied wordt verstoord door de aanleg van sluis en voorhavens, wordt de rivierdonderpad gevangen en verplaatst. Ter compensatie wordt  langs het eiland een oever geschikt gemaakt als nieuw leefgebied.