icon-mail-company icon-phone icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane
Nieuws · 07 september 2012

Startsein aanleg tweede Julianasluis

Gedeputeerde Ingrid de Bondt heeft gisteren met het intrillen van een damwand officieel het startsein gegeven voor de aanleg van de tweede Julianasluis bij Gouda. "Met de tweede sluis verbetert de doorstroming van zowel de beroeps- als recreatievaart. Ook wordt het veiliger en komt er ruimte voor grotere schepen. Eind volgend jaar zal de sluis in gebruik worden genomen", aldus gedeputeerde De Bondt.

Aantrekkelijke leefomgeving

De provincie werkt aan een aantrekkelijke leefomgeving en daar hoort een optimale infrastructuur bij voor auto, openbaar vervoer, fiets én schip. De Julianasluis in Gouda, tussen de Hollandsche IJssel en het Gouwekanaal, is een belangrijke schakel in de vaarroute tussen Rotterdam en Amsterdam. De aanleg van de tweede sluiskolk naast de bestaande Julianasluis zorgt voor meer veiligheid, flexibiliteit en bedrijfszekerheid. Ook wordt het Sluiseiland opnieuw ingericht. Het blijft een groene plek waar mensen kunnen recreëren. 
Bij de voorbereidingen voor  de aanleg van de sluis is nauw samengewerkt met de gemeente Gouda. Wethouder Wendy Ruwhof benadrukt het belang van de sluis en het Sluiseiland voor Gouda. “Naast de betere bereikbaarheid voor grote schepen, heeft het nog een bijkomend voordeel voor Gouda. Het Sluiseiland wordt straks een mooie plek voor bewoners en bezoekers om naar schepen te komen kijken of lekker te recreëren.”

Van Hattum en Blankevoort

Van Hattum en Blankevoort verzorgt de uitwerking van het ontwerp, realisatie en het omgevingsmanagement van de 2e Julianasluis. Tijdens de werkzaamheden blijven alle functies in stand, waaronder de sluis, de waterkering, wegverkeer en scheepvaart, kabels en leidingen, en maatschappelijke voorzieningen.