icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Nieuws · 17 maart 2015

Studenten maken kennis met de uitvoerende bouw

Vrijdag 13 maart bezochten 20 studenten Civiele Techniek, Bouwkunde en Technische Bedrijfskunde van de Hogeschool Windesheim het project Hoogwatergeul Veessen Wapenveld in het kader van de Bouworiëntatiedagen van Bouwend Nederland. De studenten kregen een projectpresentatie met een algemene projectomschrijving, animatiefilm en een korte quiz. De quiz bevatte vragen over de EMVI-beloften zoals onder andere de aan- en afvoer van materiaal en materieel over het water en de inzet van de mobiele betoncentrale.

Bouworiëntatiedagen

Voor veel eerstejaars studenten was dit een eerste kennismaking met de bouw en dan met name met een bouwplaats. Studenten krijgen voorlichting over de diverse functies binnen de uitvoerende bouw en ze kunnen gesprekken voeren met projectleiders/werkvoorbereiders en calculators. Op deze manier krijgen de studenten een goed beeld van de grote variatie aan functies binnen de uitvoerende bouw. Tevens worden de nieuwe ontwikkelingen binnen de sector getoond aan de studenten, van Passend Wonen tot BIM en ketensamenwerking. Studenten krijgen een uitleg hoe een bouwfasering eruit ziet en welke functies er allemaal bij horen. De indrukken die zij hebben opgedaan, zullen mede bepalend zijn voor de rest van hun studie. De Bouworiëntatiedagen worden georganiseerd door Bouwend Nederland in samenwerking met lidbedrijven.
.

Hoogwatergeul Veessen-Wapenveld

De hoogwatergeul, met een breedte tussen de 500 tot 1500 meter, wordt niet gegraven maar ontstaat door de aanleg van twee dijken van circa 8 kilometer lang. De geul krijgt een inlaat bij Veessen en een uitlaat bij Wapenveld. Over de inlaat en de uitlaat komen bruggen, die ervoor zorgen dat het gebied tussen de hoogwatergeul en de IJssel bereikbaar blijft wanneer de geul in gebruik is. Na de zomer wordt gestart met de voorbereidende werkzaamheden.

 

Aannemerscombinatie "IJsselweide", bestaande uit Van Hattum en Blankevoort en Boskalis kregen de opdracht gegund. Van Hattum en Blankevoort bouwt de brug Kerkdijk over de inlaat (lengte ongeveer 800 meter) en de twee bruggen Werverdijk (respectievelijk ongeveer 150 en 300 meter lang.)