icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Nieuws · 26 september 2022

Succesvol seminar 'Gezamenlijk over de brug voor de infra van morgen'

Tijdens het seminar 'Gezamenlijk over de brug voor de infra van morgen' op donderdag 22 september heeft Van Hattum en Blankevoort samen met De Groot Vroomshoop Groep en FiberCore Europe twee van haar duurzaamheidsinitiatieven gepresenteerd.

CO2 neutraal kunstwerk

Allereerst werd het CO2 neutrale kunstwerk gepresenteerd door Wim Sturris (De Groot Vroomshoop Groep) en Cor van Vliet (Van Van Hattum en Blankevoort). Cor heeft de zoektocht naar een CO2 neutraal alternatief voor een bestaand project beschreven waarbij gekeken is naar alternatief materiaalgebruik en een duurzame uitvoering. Uitgangspunt daarbij waren bestaande materialen en uitvoeringsmethodieken. Mede door het enthousiasme in de samenwerking met partners is het gelukt een CO2neutraal kunstwerk te ontwerpen. Met de keuze van een brugdek in hout heeft Wim Sturris de mogelijkheden van hout in de infra toegelicht. De ontwikkelstappen die hout doorlopen heeft in de bouw en vastgoed geven inspiratie voor toepassing van hout in de infra. 

Foto 3.jpeg

Smart Circular Bridge

Aansluitend hebben Martijn Veltkamp (FiberCore Europe) en Sipke Huitema (VolkerWessels) de Smart Circular Bridge gepresenteerd. De brug is één van de meest innovatieve bruggen van Europa, door een internationaal team ontwikkeld onder het Interreg North West Europe (NWE) project en gemaakt van vlas. FiberCore is de bouwer van deze brug en VolkerWessels heeft de maakbaarheid verzorgd en ondersteuning in het projectmanagement geleverd. De eerste van de drie bruggen ligt op de Floriade in Almere.
Alle gasten en andere aanwezigen hebben na de presentatie een bezoek gebracht aan deze brug van biocomposiet. Het uitgekiende monitoringssysteem dat de constructie, materiaalconditie en het constructieve veiligheidsniveau bewaakt, is uitgebreid toegelicht. Ieders belangstelling naar de registratie van de sensoren was al snel gewekt. We kijken uit naar de verzamelde data waarmee we meer kennis opdoen over duurzaamheid en materiaalcirculariteit. 

Foto 2.jpeg

Duurzaamste civiele bouwer in 2025

Als innovatieve en duurzame civiele aannemer levert Van Hattum en Blankevoort een betekenisvolle bijdrage aan circulair en emissieneutraal bouwen in de infrastructuur. Zo zetten wij bijvoorbeeld onze ontwerp- (en uitvoerings)kennis in voor het ontwikkelen van duurzame en ideeën, die wij implementeren in onze projecten zoals bij de Smart Circular Bridge. We nemen onze verantwoordelijkheid in de sector en denken aan volgende generaties.  

Van Hattum en Blankevoort staat voor integratie van duurzaamheid in de gehele keten. We hebben waardevolle respons gekregen van onze klanten en gaan met nog meer enthousiasme verder op de ingeslagen weg. Gezamenlijk. Bedankt aan alle aanwezigen en sprekers!
Inge van Eijk -Stox, coördinator duurzaamheid bij Van Hattum en Blankevoort