icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint
Nieuws · 19 maart 2012

Weg Stiens-Marsum jaar eerder klaar

Het werk aan de Noordwesttangent, tussen Stiens en Marsum (Friesland), kan een jaar eerder klaar zijn dan gepland. In plaats van zomer 2014, kan de verbindingingsweg al voor de bouwvak van 2013 klaar zijn.

Noordwesttangent

Die mogelijkheid zien opdrachtnemer KWS Infra/Van Hattum Blankevoort en de provincie Fryslân. Alle betrokken partijen keken naar de planning van het werk en stemden alle werkzaamheden beter op elkaar af. Volgens gedeputeerde Sietske Poepjes is de eerdere realisatie van de weg vooral fijn voor de inwoners van de omliggende dorpen. ‘De overlast is korter en de inwoners van Stiens, Bitgummole, Ingelum en Marsum kunnen nog eerder gebruik maken van de weg.'

 

Voor de bedrijven betekent dit een economisch voordeel omdat zij eerder gebruik kunnen maken van de Noordwesttangent. Ook de rotondes bij Koarnjum en Jelsum zijn waarschijnlijk met de zomer van 2013 klaar.

Het poject

De Noordwesttangent - de N383 - ontsluit het noordwesten van de provincie door een directe verbinding met de snelweg A31 Leeuwarden-Harlingen. En straks, als de Haak om Leeuwarden klaar is, ook op de A32, de snelweg naar Zwolle. Als het goed is zal daardoor ook het sluipverkeer door de dorpen afnemen. Naast de bouw van autotunnels en een fietstunnel ten behoeve van de Noordwesttangent is momenteel ook een archeologisch onderzoek gaande. De Stienzer Hegedyk is een oude afsluiting van de voormalige Middelsee. Over de opbouw van oude zeedijken langs de voormalige Middelsee is weinig bekend.