icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Nieuws · 05 maart 2015

Woerdense techniek dagen

Voor HAVO leerlingen is het vaak niet helder welke beroepsmogelijkheden er zijn in de technische sector. Woerdens Techniek Talent ondersteunt, met de organisatie van de HAVO techniekdagen, om de profielkeuze aan te laten sluiten bij een opleiding in de technische sector. Van Hattum en Blankevoort gaf op 4 maart op het Kalsbeek College een les over de Civiele Techniek in het algemeen en het bruggen bouwen in het bijzonder.

Proeven doen

Wat zijn kunstwerken? Hoe wordt een tunnel afgezonken? Hoe plaats je een ligger van een viaduct over een drukke weg? Waarom is 3D modelleren zo belangrijk? Wat is er belangrijk bij het ontwerpen van een brug? Op al deze vragen kregen de leerlingen antwoord. Jan Jochem Puite en Peter Hoogerwerf van Van Hattum en Blankevoort gaven 6 lessen aan HAVO leerlingen.

 

Aan de hand van filmpjes en foto’s werden de leerlingen meegenomen in de wereld van de civiele techniek. Bij ieder onderwerp hoorden de leerlingen ook welke functies er bij de werkzaamheden horen en wat deze functies inhouden.

In de praktijk

Ook deden de leerlingen proeven om te kijken hoeveel belasting verschillende  brugconstructies kunnen hebben. Aan een houten boogbrug van een halve kilo hingen leerlingen gewichten, net zolang tot de brug brak. Tot verbazing van velen kon de sterkste boogbrug maar liefst  30,5 kilo dragen.

Woerdens Techniek Talent

Stichting Woerdens Techniek Talent is een samenwerkingsverband van bedrijven en onderwijsinstellingen uit Woerden en omgeving en de gemeenten Woerden, Montfoort, Bodegraven-Reeuwijk en Oudewater. Het doel van Woerdens Techniek Talent is de kinderen op een speelse manier in aanraking te brengen met techniek, om hen ervan bewust te maken dat techniek een essentieel onderdeel uitmaakt van ons dagelijks leven en dat werken in technische beroepen leuk en interessant is. Dit moet er toe leiden dat de kinderen in hun toekomstige opleiding- en beroepskeuze ook een loopbaan in de technische sector overwegen.