icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq
Nieuws · 02 juli 2012

Zandspuiten de Haak om Leeuwarden gestart

Maandag 2 juli bereikte combinatie De Heak Súd een mijlpaal: het zandspuiten is begonnen. Nadat het zand met water vermengd is, wordt het zand vanuit de Zwettehaven met behulp van een schip via een spuitbuis naar verschillende depots gespoten.

Zandspuiten

Voordat het zandspuiten kon beginnen, is een spuitbuis aangelegd van in totaal 4 kilometer lang. Deze buis gaat vanaf het schip onder de vaargeul door (zinker), voor een deel drijvend in het water, over het spoor en onder de A32 door naar de - in totaal 5 - depots verdeeld over het tracé.

 

In totaal is circa 960.000 m3 zand benodigd voor het project Haak om Leeuwarden Zuid. Het op deze manier aanbrengen van zand, vermindert het aantal transport kilometers per as aanzienlijk. Tevens komt dit de verkeersveiligheid ten goede. Het zandspuiten duurt nog tot het eind van 2012.