icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint
Spaarndam

Grote Sluis Spaarndam

Een grootschalige renovatie van De Grote Sluis in Spaarndam was noodzakelijk. De nieuwe sluis moest langer worden door het bouwen van nieuwe sluishoofden aan de buitenzijden van de huidige sluishoofden. Daarnaast werd de sluiskolk versmald om het totale watertransport (tijdens schutten) en dus de zoutindringing te verminderen. Ook werd de bestaande brug gerenoveerd. 

Contractvorm
RAW
Uitvoeringsperiode
jan 2009 - jan 2011

Ontwerp

Grontmij maakte het ontwerp en Van Hattum en Blankevoort nam het werk aan.  De combinatie was met name verantwoordelijk voor het uitvoeren van de civiele werkzaamheden. Verder bevatte het civiele bestek een aantal kleinere (detail)ontwerpposten. Naast het civiele werk zaten er een groot deel aan mechanisch- en elektrotechnisch werkzaamheden in het bestek, inclusief de complete ontwerpverplichting hiervan. Met name de renovatie van de bestaande brug en de gehele nieuw te realiseren beweginswerken, inclusief de geautomatiseerde bediening van de sluis, moesten nog worden uitgewerkt op basis van de functionele eisen in het bestek.

Innovatie en duurzaamheid

De nieuwe sluis moest over de oude geplaatst worden. Hierdoor was er een zeer geringe ruimte om te kunnen werken. Tijdelijk is er een werkplateau tussen de landhoofden gebouwd om werkruimte te creëren. De hoekstukken van de wanden van de sluis waren van natuursteen. Deze blokken zijn bewerkt en grotendeels hergebruikt in de nieuwe sluis.