Zoeken
IJboulevard beste gebouw 2024

IJboulevard Amsterdam winnaar beste gebouw 2024!

IJboulevard beste gebouw in de categorie Leefbaarheid en Sociale Cohesie

IJboulevard Amsterdam is afgelopen week uitgeroepen tot winnaar van het beste gebouw 2024 in de categorie Leefbaarheid en Sociale Cohesie. Hier zijn wij als Van Hattum en Blankevoort enorm trots op! Samen met onze partners hebben we dit complexe project op succesvolle wijze gerealiseerd.

Achter het centraal station van Amsterdam moest een aanvaarbescherming komen, langs de zuidelijke IJ-oever. Ook stonden er twee fietsenstallingen gepland met in totaal 4000 plekken. Uiteindelijk besloot de gemeentelijke dienst stedenbouw deze twee opgaven te combineren. Architectenbureau VenhoevenCS heeft het plan verder uitgewerkt en vormgegeven. Het ontwerp van de openbare ruimte is gemaakt door Team Ontwerp Publieke Ruimte van de Gemeente Amsterdam. Vanaf start realisatie op 1 april 2021 tot de oplevering op 22 februari 2023 hebben wij, samen met onze partners, hard gewerkt om deze plannen waar te maken.

Vanwege de grote complexiteit en de beperkte ruimte is besloten de fietsenstalling buiten het centrum te prefabriceren in drie zinkelementen. Hierdoor is de overlast binnen de stad tot een minimum beperkt. Een concept met potentie dat zeker op meerdere locaties, zowel nationaal als internationaal, navolging zal kunnen krijgen.

De jury heeft de IJboulevard als winnaar gekroond vanwege de combinatie van twee complexe ondergrondse bouwprojecten, die de stad ‘welkome ademruimte biedt’. Het project is volgens de jury een enorme aanwinst voor zowel Amsterdammers als de vele reizigers die dagelijks op deze plek komen. Zo is de IJboulevard van grote betekenis voor de leefbaarheid en sociale cohesie in de stad.