icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Nieuws · 04 maart 2022

Mijlpaal voor EdesPoort!

Het eerste beton van de werkvloer voor de Oosttunnel van het nieuwe station Ede-Wageningen is gestort. Daarmee is de eerste mijlpaal van projectteam EdesPoort (Van Hattum en Blankevoort en VolkerRail en Van Wijnen Arnhem) een feit!

Gestaag verder bouwen aan hoogwaardig openbaar vervoer

In maart vervolgen we het werk met de bouw van de vloer, de wanden en daarna het dek. In de treinvrije periode in augustus schuift de tunnel op de definitieve plek onder de sporen, perrons en de nieuwe perronkap.

Eyecatcher in wording

Ook zijn de werkzaamheden bij het station meer zichtbaar. Begin februari zijn ook de eerste damwanden geplaatst voor het nieuwe stationsgebouw. Begin maart worden de groutankers aangebracht, zodat de damwand stabiliteit krijgt als de kelder van het stationsgebouw ontgraven wordt. Ook zijn de voorbereidende werkzaamheden voor het aanbrengen van de betonfundamenten voor de perronkap gestart. De plannen voor de perronkap en het stationsgebouw worden tegelijkertijd uitgewerkt. De perronkap is een leuke uitdaging, gezien de samenstelling uit maar liefst 23 houten driehoeken van 70 ton (!) per stuk, die gedragen moeten worden door enorme stalen kolommen. Dat zie je in de impressie goed terug. Ede’s nieuwe poort wordt een echte eyecatcher!

Nieuw spoor en wissels

VolkerRail is gestart met het bouwen van het nieuwe spoor en wissels aan de zuidzijde van het station waar ook het nieuwe perron 5 komt. Daarnaast zijn er ook al diverse fundaties geplaatst ten behoeve van de nieuwe bovenleidingsportaalmasten.

Over het project

Het project omvat de vernieuwing van het station, twee nieuwe perrontunnels, een langzaamverkeersviaduct en vernieuwing van de spoorinfra in het stationsgebied.

De werkzaamheden zijn onderdeel van "Spoorzone Ede", onder deze naam bouwen NS, ProRail en gemeente Ede samen aan het nieuwe station Ede-Wageningen. Het nieuwe stationsgebouw is modern en comfortabel. De nieuwe sporen zijn nodig om straks van en naar Ede-Wageningen een betere treindienstregeling te rijden met een hogere punctualiteit. Dankzij een nieuw busstation, nieuwe fietsenstallingen en parkeerplaatsen gaat overstappen straks gemakkelijker en sneller.

Eind 2021 is aannemerscombinatie EdesPoort begonnen met de bouw van het nieuwe station. Deze aannemerscombinatie bestaat uit Van Hattum en Blankevoort en VolkerRail (beide onderdeel van VolkerWessels Infrastructuur) en Van Wijnen vestiging Arnhem, samen voeren zij de werkzaamheden uit en werken we aan hoogwaardig openbaar vervoer!

In 2024 is het nieuwe station Ede-Wageningen klaar, inclusief fietsenstalling, parkeerplaatsen en busstation. De inrichting van de pleinen en het groen zijn een jaar later gereed in 2025.

 

Meer informatie over project EdesPoort

Op de hoogte blijven van het project?

Download dan in de playstore of Applestore de ’Spoorzone Ede’ app.

 

 

 

 

De foto's bij dit bericht zijn gemaakt door Stefan Verkerk.