icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Nieuws · 21 december 2022

Van Hattum en Blankevoort realiseert i.o.v. Vitens reinwaterkelder Hammerflier

De vraag naar drinkwater stijgt. Onder meer door bevolkingsgroei en de bouw van nieuwe huizen en bedrijven. Maar ook door klimaatverandering: langere periodes van droogte en hitte. Op productielocatie Hammerflier in Overijssel maakt Vitens drinkwater voor inwoners uit de omgeving. Om ervoor te zorgen dat er ook in de toekomst voldoende drinkwater beschikbaar is in de regio, is er een nieuwe reinwaterkelder nodig. Daarom start Van Hattum en Blankevoort in opdracht van Vitens begin 2023 met de bouw van een nieuwe reinwaterkelder.

Hammerflier 3.3.png
Beeld via Vitens

Reinwaterkelder

Een reinwaterkelder is een voorraadkast om drinkwater in op te slaan, zodat het bij een grote vraag direct beschikbaar is en over de regio verdeeld kan worden. De huidige reinwaterkelder op het terrein van Hammerflier is niet groot genoeg om ook in de toekomst iedereen in de regio op piekmomenten van drinkwater te voorzien. Daarom bouwt Van Hattum en Blankevoort een nieuwe, grotere reinwaterkelder. De huidige reinwaterkelder op het terrein blijft bestaan.

De reinwaterkelder bestaat uit twee reservoirs en een aangrenzend pompengebouw waarin leidingwerk, pompen maar ook een bedieningsruimtes worden ondergebracht.

Alle werktuigbouwkundige onderdelen worden uitgevoerd door Water Techniek Twente en de elektra en procesautomatisering worden gerealiseerd door Equans. Zowel de reservoirs als de kelder van het pompengebouw worden volledig in beton uitgevoerd, waarbij rekening gehouden moet worden met schoondrinkwaterbeton. Het bouwkundige deel van het pompengebouw wordt gebouwd en afgewerkt door Goossen te Pas Bouw. 
 

De reinwaterkelder wordt optimaal ingepast in de omgeving. Zo wordt de gevel bekleed met hout en wordt er een grondtalud over het reinwaterreservoir gerealiseerd.  

Hammerflier in Igloo.png
Igloo, virtuele 360 graden ruimte van VolkerWessels

Van bouwteamfase naar realisatiefase

Na een leerzame en positieve bouwteamfase, zal Van Hattum en Blankevoort het project ook daadwerkelijk gaan realiseren. Op dit moment zijn de voorbereidingen in volle gang om in januari te kunnen starten met de realisatie. In de voorbereidingen is gebruik gemaakt van een 4D-simulatiemodel en is het 3D-model geprojecteerd in de Igloo, een virtuele 360 graden omgeving van VolkerWessels. Hier kunnen meer mensen tegelijkertijd de 3D omgeving doorlopen. Samen met Vitens hebben we een virtueel kijkje kunnen nemen op de projectlocatie en hebben we zelfs het ondergrondse leidingverloop in 3D kunnen zien. Uniek en een waardevolle beleving om dit met partners en de opdrachtgever te kunnen doen en onderdelen direct af te stemmen met elkaar.  

Hammerflier 2.2.png
Beeld via Vitens

Waterkwaliteit

Bijdragen aan schoon drinkwater of het verwerken van rioolwater. Bij Van Hattum en Blankevoort weten we als geen ander wat daarbij komt kijken. Er zijn vele projecten waarbij we werken aan waterkwaliteit en waar wij onze jarenlange kennis en ervaring hierover kunnen inzetten. En dat blijven we doen, ook in Den Ham bij de reinwaterkelder Hammerflier.