icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Nieuws · 14 maart 2023

Van Hattum en Blankevoort gaat gemaal Hitland vervangen

Op dinsdag 14 maart tekenden het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (HHSK) en Van Hattum en Blankevoort een overeenkomst voor de vervanging van gemaal Hitland. Dankzij hoge scores op onze EMVI-plannen, de interviews met onze collega’s én de maximale score op ons duurzame kansendossier, heeft HHSK ons het project op 10 januari gegund. De vervanging van het gemaal sluit goed aan bij de duurzaamheidsambities van Van Hattum en Blankevoort, zoals het emissievrij te zijn in 2030.

Verbetering waterbeheer en vispassage

Het huidige gemaal Hitland voldoet niet meer aan de huidige eisen en wordt vervangen door een toekomstbestendige en duurzamere variant. Door gebruik van een visvriendelijke pomp en een vispassage zorgen we dat vissen ongeschonden heen en weer kunnen zwemmen tussen de rivier de IJssel en de sloten in het recreatiepark, wat bijdraagt aan een gezondere biodiversiteit. Het gemaal gaat duurzame energie opwekken voor eigen gebruik (verlichting, verwarming). De pomp krijgt een eigen stroomaansluiting op het energienet en is dus niet afhankelijk van eigen energieopwekking.

Het nieuwe gemaal verbetert het waterbeheer (voorkomen van wateroverlast of watertekort) in de peilvakken van de Hitland-polders (Esse, Gans- en Blaardorp). Een peilvak is een gebied waarin de hoogte van het water bijgehouden wordt.

De bouw start in de tweede helft van 2023 en duurt tot de tweede helft van 2024. In dit project werken we samen met Den Boer CCI om het referentieontwerp uit te werken tot een uitvoeringsontwerp.

 

* op de foto v.l.n.r.: 

 • René van den Berg (intern ambtelijk opdrachtgever, afdelingshoofd Watersystemen HHSK)
 • Martin Vink (directeur HHSK)
 • Agnes van Zoelen (intern bestuurlijk opdrachtgever, hoogheemraad met portefeuille watersystemen en duurzaamheid&innovatie HHSK)
 • Dick van Erkel (directeur Van Hattum Blakevoort, vestiging Zuid)
 • Johan Peek (bedrifsleider Van Hattum Blakevoort, vestiging Zuid)
 • Maurice Swillens (projectleider HHSK)
 • Tom Maase (projectleider Van Hattum Blakevoort)

Scope Van Hattum en Blankevoort

 • Het aanpassen van de aanvoerende watergang en kunstwerken.
 • Bouw van een nieuw gemaal met instroomconstructie. Voorzien van een krachtigere pomp die zorgt voor meer waterafvoer.
 • Aanleg van transportleidingen, die de primaire waterkering kruisen.
 • Bouw van een uitstroomconstructie langs de Hollandsche IJssel.
 • Bouw van een vispassage inclusief inlaatvoorziening.
 • Realisatie van een “hybride” energieopwekkingssysteem.
 • Het geheel amoveren van het oude gemaal Hitland met alle bijkomende voorzieningen.
Emissievrij 2030 beeldmerk_RGB.jpg

Toekomstbestendig gemaal

In de toekomst worden mogelijk ook de sloten in de Capelse wijk Oostgaarde op het nieuwe gemaal aangesloten. Dit kan omdat het nieuwe gemaal een krachtigere pomp krijgt en dus meer water kan afvoeren. Op dit moment heeft Oostgaarde nog een eigen gemaal wat over een paar jaar ook vervangen moet worden. Het nieuwe krachtige gemaal zou deze taak kunnen overnemen en hiermee twee oude gemalen vervangen. Dat scheelt in kosten, onderhoud en energie. Met het nieuwe gemaal Hitland kan het waterschap weer 100 jaar vooruit!

Meer over het project