icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Halfweg

De Nieuwe N200

In sneltreinvaart is in ruim anderhalf jaar tussen Amsterdam en Halfweg een elf kilometer nieuwe drinkwaterleiding aangelegd, de dijk opgehoogd, de weg opnieuw ingericht en een ecopassage aangelegd. Op zeven strekkende kilometer is alle expertise waar Nederland zo goed in is, gebundeld.

Prachtige entree voor de stad

Op 1 oktober 2018 is de uitvoering gestart. Vier opdrachtgevers werkten samen met opdrachtnemer ééN200 om de N200 opnieuw in te richten. Zo is de uitvoeringsperiode verkort, zijn kosten bespaard en kreeg het gebied een nieuwe uitstraling. De samenwerkende opdrachtgevers: Gemeente Amsterdam, Waternet, Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en Rijkswaterstaat. Van Hattum en Blankevoort heeft samen met KWS als onderdeel van de combinatie ééN200 het project uitgevoerd. 

Door alle werkzaamheden tegelijkertijd uit te voeren is deze klus in anderhalf jaar geklaard. Hadden we alles na elkaar aangepakt, dan duurt zo’n project al snel meer dan vijf jaar en was de hinder voor de omgeving veel groter geweest.

De Nieuwe N200 ziet er heel anders uit: het is een prachtige entree voor de stad. Een stedelijke weg met een brede middenberm en bomen. De snelheid is naar 50 km/u gegaan en de weg biedt meer ruimte aan fietsers en voetgangers. Er zijn meer oversteekplaatsen met verkeerslichten voor voetgangers en fietsers gerealiseerd. En nieuwe bruggen waar zij het water over kunnen. Dankzij deze nieuwe oversteken is Sloterdijk beter verbonden met de omliggende wijken van de stad.

 

Innovatieve maatregelen

Door kennis van de betrokken partners te bundelen zijn niet alleen kosten en tijd bespaard. Er was ook ruimte voor innovatieve maatregelen; de weg is ‘Rainproof’ aangelegd zodat regenwater rechtstreeks in de bodem verdwijnt in plaats van in het riool. Ook is de weg voorzien van stiller asfalt. De weggebruiker beschikte altijd over actuele navigatie- en routeinformatie. Dit dankzij samenwerking met Flitsmeister en Google Maps. Ook fietsers ‘winnen’ dankzij De Nieuwe N200. Niet alleen door het verbeterde fietspad tussen Amsterdam en Halfweg en meer opstelruimte bij kruisingen. Tijdens de werkzaamheden werd extra aandacht besteed aan fietsers. Zij konden via een app kilometers sparen en inwisselen bij lokale doelen en op de site was een speciale pagina ingericht waarop de actuele afsluitingen en omleidingen in kaart waren gebracht.

Veilig en schoon drinkwater voor Amsterdam

De drinkwatertransportleidingen onder de N200 stamden voor een deel nog uit de 19e eeuw. We hebben ze vervangen door grotere leidingen zodat ze weer jaren mee kunnen. Zo is er voldoende veilig en schoon drinkwater voor een derde van de inwoners van Amsterdam. Bij de Admiraal de Ruijterweg is een nieuwe regenwaterriool aangelegd.

Natuur verbonden

Met een ecopassage zijn de natuurgebieden Spaarnwoude en Amstelland verbonden. Daardoor hebben dieren en planten een groter leefgebied. Kleine dieren en watervogels kunnen onder de weg eenvoudig van het ene natuurgebied naar het andere, via de ecopassage die is aangelegd met natuurvriendelijke oevers.

Lees hier over de oplevering van het project de nieuwe N200