HomeProjecten Ecoduct Boele Staal

Ecoduct Boele Staal

Soesterberg

Het Boele Staal ecoduct is een van de vijf ecoducten binnen het programma Hart van de Heuvelrug. Een programma waarin 25 projecten worden uitgevoerd, die samen een betere kwaliteit in het gebied leveren.

3D weergave

Door de plug-in Unity te installeren kunt u een 3D weergave bekijken. Download deze plug-in via de knop hieronder of open de link in een nieuwe tabblad en volg de installatie instructies. Na het installeren kunt u de plug-in tonen door met de rechtermuis knop te klikken op het grijze vlak en de optie "Deze plugin uitvoeren" te selecteren. De plug-in Unity werkt niet in Chrome, ga naar Internet Explorer of Firefox om de 3D weergave te zien.

Het ecoduct

Het ecoduct wordt gebouwd over de Amersfoortsestraat, tussen de Vlasakkers en de Oude Kamp (militaire oefenterreinen). Dit ecoduct, vernoemd naar de voormalige Commissaris van de Koningin in Utrecht, maakt deel uit van de oostelijke ecologische corridor (verbinding). Deze ecologische corridor verbindt de Leusderheide met het noordelijk deel van de Utrechtse Heuvelrug.

Het ecoduct bestaat twee hooggelegen landhoofden met daarop een dek van prefab betonnen liggers. De totale afmeting van het dek is 40x60 m (lxb). Het leuningwerk bovenop het ecoduct is een speciaal onderdeel. Deze prefab betonnen elementen zijn ca. 3,5 m hoog en voorzien van een bladerenpatroon. Dit bladerenpatroon bestaat uit sleuven en gaten door-en-door.

 

Omgeving

De Amersfoortsestraat doorsnijdt het leefgebied van een heleboel dieren. Het gevolg is dat sommige soorten zoals de das, vos, ree en de boommarter minder in het gebied voorkomen en anders helemaal zouden verdwijnen. Om het voor hen toch mogelijk te maken hun weg over de Heuvelrug te vervolgen, legt de provincie twee ecoducten aan over deze weg. Ecoduct Beukbergen werd al gerealiseerd in 2009.

Planning

Het project duurt twee jaar. De planning wordt vooral gestuurd door de flora en fauna op de projectlocatie en de omliggende natuur. In maart 2015 zijn de liggers geplaatst waardoor het ecoduct echt zichtbaar is geworden. Kijk voor het plaatsen van de liggers op de films op deze pagina. In het najaar van 2015 wordt het ecoduct en de ecologische verbinding definitief ingericht.

     Feiten & cijfers

Timelapse film van de werkzaamheden

Start de video

Meer weten over dit project?

Contact Emiel de Haan »

Gerelateerd nieuws

Meer nieuws

Officiële start werkzaamheden ecoduct Boele Staal

Actueel

Op 26 november was de starthandeling voor de bouw van Ecoduct Boele Staal, de laatste van vijf ecoducten binnen het programma...

Workshop Value Engineering voor CME studenten TU Delft

Actueel | Carrière

Donderdag 23 april kwamen 20 masterstudenten van het CME dispuut van de TU Delft bijeen in de bouwkeet op het project Ecoduct...

Amerpoort ontvangt betonplaat als dank voor creativiteit

Actueel | Duurzaamheid | Persberichten

In de tuin van Het Kwatrijn, onderdeel van zorgorganisatie Amerpoort, staat sinds 13 mei een betonnen element met versieringen...

+