icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Rotterdam

FIRST Rotterdam

Deze blikvanger direct tegenover het Centraal Station is in meerdere opzichten een uitdaging. De bouwlocatie bevindt zich op één van de drukste punten van Rotterdam. Hier passeren veel burgers waardoor veiligheid een issue is. Daarbij is er beperkt tot geen ruimte voor een bouwplaats waardoor alles just in time geleverd en gerealiseerd moet worden. FIRST Rotterdam wordt een statement van grootstedelijke dynamiek.

Herontwikkeling Weenapoint

FIRST Rotterdam markeert op deze meest prominente locatie van het Rotterdam Central District de entree naar de binnenstad. Het zal de eerste indruk van de stad bepalen voor de ruim 300.000 reizigers die vanaf 2015 elke dag het nieuwe Rotterdam Centraal gaan bezoeken. De ca. 130 meter hoge toren van FIRST zal een nieuwe highlight vormen in de Rotterdamse skyline.

 

FIRST Rotterdam omvat de eerste fase van de herontwikkeling van het Weenapoint te Rotterdam. Naast de nieuwbouw van het project FIRST Rotterdam wordt de bestaande Weenapoint toren ingrijpend gerenoveerd. Het Koepelgebouw, een rijksmonument, krijgt meer ruimte en groen om zich heen. De sculpturale wand van beeldhouwer Henry Moore aan het Weena wordt tijdelijk verplaatst en krijgt daarna een prominente plek in de gevel van het nieuwe gebouw. Het totale gebied heeft straks een doordachte mix van stedelijke functies. In totaal omvat het circa 110.000 m² aan kantoorruimte, horeca, winkelvloeren, appartementen, een publiek binnenplein en parkeerfaciliteiten.

FIRST: constructie

In opdracht van FIRST Rotterdam cv bouwt Bouwcombinatie FIRST, bestaande uit Boele & van Eesteren en Wessels Zeist, het nieuwe kantoorgebouw FIRST Rotterdam. Half december 2012 is hiermee gestart. Daarvoor is het oude gebouw van Woonbron gesloopt en is de bouwkuip aangebracht.

 

Van Hattum en Blankevoort bouwt in onderaanneming van VolkerWessels' zusjes Boele & van Eesteren en Wessels Zeist, de betonnen onderbouw voor een tweelaagse ondergrondse parkeergarage die wordt uitgevoerd in 'in het werk gestort' beton.  De tweelaags parkeerkelder zal circa 7.400 kavel m² BVO (bruto vloeroppervlak) bedragen en aan circa 200 auto's parkeerplaats bieden.

FIRST: Duurzaam gebouw

FIRST Rotterdam heeft het BREEAM-NL Excellent ontwerpcertificaat ontvangen. BREEAM-NL is een beoordelingsmethode om de duurzaamheidprestatie van gebouwen te bepalen. Lees hier meer over bij duurzaam project FIRST Rotterdam.