icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Amsterdam

Aanleg ondergrondse fietsenstalling Beursplein

In opdracht van Gemeente Amsterdam is voor het Beursgebied, dat bestaat uit het Beursplein, de Beursstraat en een gedeelte van de Oudebrugsteeg, een ontwerp gemaakt voor de herinrichting. Er is teruggegaan naar het oorspronkelijke ontwerp van Berlage. De paardendrinkbakken en de monumentale lantaarnpalen worden herstelt en teruggeplaatst op hun oude plek.

Start uitvoer
Voorjaar 2017
Oplevering
Voorjaar 2018

Van Hattum en Blankevoort is samen met KWS verantwoordelijk voor de technisch uitwerken van het definitief ontwerp voor de herinrichting van het maaiveld van het Beursplein, Beursstraat en Oudebrugsteeg. Voor het ontwerp en de aanleg van een ondergrondse fietsenstalling onder het Beursplein moeten alle ontwerpen gemaakt worden.

Fietsenstalling

De fietsenstalling onder het Beursplein wordt enkel laags en geeft ruimte aan 1.700 fietsen. De hoofdentree van de fietsenstalling komt aan de zuidwestzijde van het plein, evenwijdig aan de rijbanen langs de Bijenkorf. De stalling bereikbaar middels een flauwe trap met fietsgoten. Een tweede toegang is een trap, alleen voor voetgangers, aan de noordzijde van het Beursplein aan de kant van de Beursstraat.

Uitdagende werkomgeving

De vele monumentale panden om het binnenstedelijke project heen brengen extra uitdagingen met zich mee. Er is voor de WandenDak Methode gekozen om het maaiveld zo snel mogelijk (deels) terug te geven aan de omgeving. Hierbij worden de damwanden gedrukt. Vanwege het gebrek aan werkterrein wordt alles “Just in time” aangevoerd. Daarnaast wordt het project uitgevoerd binnen een vooraf bepaald aantal vervoersbewegingen.

BIM op het project

Naast dat er volledig 3D wordt ontworpen (incl. wapenen), wordt op dit project ook Virtual Realiy toegepast. Virtual Reality wordt ingezet om veranderingen inzichtelijk te maken voor de opdrachtgever in het ontwerp en voor de omwonenden tijdens de informatieavonden.