HomeProjecten N50 Ramspolbrug

N50 Ramspolbrug

Ramspol-Ens

De N50 Ramspol - Ens werd tussen 2010 en 2013 grondig door Van Hattum en Blankevoort gerenoveerd in opdracht van Rijkswaterstaat. De blikvanger van het tracé is de innovatieve, energieneutrale Ramspolbrug. De Ramspolbrug ontving de laatste jaren dan ook diverse prijzen en nominaties.

Energieneutrale brug

Het traject Ramspol - Ens werd ongeveer 250 meter verlegd en verbreed van 2x1 naar 2x2 rijstroken. Ook werd er een ongelijkvloerse aansluiting aangelegd in de vorm van een half klaverblad, die de doorstroming en veiligheid op het traject vergroot. De nieuwe brug is hoger, zodat de brug minder vaak open hoeft. De energie die vrijkomt bij het sluiten wordt opgeslagen. Samen met de zonnecellen levert dat genoeg energie op om de brug weer te openen. Sterker nog, de Ramspolbrug produceert meer energie dan dat er vebruikt wordt.

Veiligheid en duurzaamheid

Veiligheid kreeg tijdens de uitvoering van het project speciale aandacht. De gevaarlijkste punten in het huidige tracé hebben we met extra spoed aangepast. Ook voerden we het plan logistiek zo uit dat lokaal verkeer zo min mogelijk in contact kwam met het bouwverkeer.  Het gebruikte zand en de grond voerden we aan middels een transportband. Naast meer veiligheid zorgte dit ook voor minder energieverbruik tijdens de aanleg van de weg.

Prijzen en nominaties

De Ramspolbrug won drie prijzen. In 2010 ontving het project de Gouden Mier, dé onderscheiding voor duurzame initiatieven binnen de Rijksoverheid. Tijdens de opening van de nieuwe brug eind november 2012 kwam daar de Energie-Nulprijs bij. Met deze prijs worden aansprekende duurzame projecten in de grond-, weg- en waterbouw onder de aandacht gebracht. November 2013 viel de brug wederom in de prijzen met De Betonprijs. Een tweejaarlijkse prijs voor projecten waarin het materiaal beton op een bijzondere wijze is toegepast. Tot slot werd de Ramspolbrug in 2015 genomineerd voor de Nederlandse Bouwprijs.

Feiten & cijfers

Gerelateerde projecten

Alle projecten

Gerelateerd nieuws

Meer nieuws

Beweegbare deel Ramspolbrug geplaatst

Actueel | Duurzaamheid

Infrateam N50, bestaande uit Van Hattum en Blankevoort, KWS Infra, Boskalis en Hollandia, plaatst 9 en 10 mei de beweegbare...

Van Hattum en Blankevoort vier keer genomineerd voor Betonprijs 2013

Actueel | Persberichten

Vier projecten van Van Hattum en Blankevoort dingen mee naar de Betonprijs 2013. Het gaat om projecten in de...

Van Hattum en Blankevoort wint twee betonprijzen

Actueel | Persberichten

Van Hattum en Blankevoort (VolkerWessels) heeft tijdens de tweejaarlijkse uitreiking van de betonprijzen in twee categorieen...

+