icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Stiens-Marsum

Noordweststangent Leeuwarden (N398)

De Noordweststangent verbindt de provinciale wegen N357 bij Steins en de N383 tussen Marsum en Berltsum. Met de N383 sluit Noordwest-Fryslân direct aan op de Rijsweg A31 (Leewarden-Harlingen) en via de toekomstige Haak om Leeuwarden wordt ook de rijksweg A32 (Leeuwarden-Heerenveen) eenvoudig en vlot bereikt. Ook het sluipverkeer in het gebied verdwijnt met de aanleg van de Noordweststangent. Dat is goed voor de leefbaarheid in het betreffende gebied. De weg wordt aangelegd door de combinatie KWS Infra en Van Hattum en Blankevoort.

Opdrachtgever
Projectwebsite

Mixed in Place

Van Hattum en Blankevoort bouwt samen met JJ de Vries 5 kunstwerken voor de nieuwe verbinding Noordwesttangent. Drie daarvan worden gerealiseerd binnen een polderconstructie. Voor de in totaal 1700 meter lange wanden van die polders kiest de combinatie voor de mixed in place-techniek. Dat scheelt veel aan- en afvoer van materialen en grond, gaat sneller en beperkt alleen al op die manier de overlast voor omwonenden. Daarnaast is de techniek zelf ook veel stiller dan alternatieven als het intrillen of heien van damwanden.