HomeProjecten Parkeergarage Jaarbeursplein

Parkeergarage Jaarbeursplein

Utrecht

Aan de westkant van Utrecht Centraal ligt het vernieuwde Jaarbeursplein met daaronder een ondergrondse parkeergarage. Dit is door de combinatie van woningen, kantoren, horeca, winkels en entertainment een levendig plein. De ondergrondse parkeergarage biedt ruimte aan maximaal 778 auto's voor reizigers, winkelend publiek, gasten van hotels en werknemers van de kantoren op en rondom het Jaarbeursplein.

 

Omgeving nauw betrokken

Bijzonder aan het gunningstraject was dat bewoners en bedrijven uit de omgeving een rol hadden in het proces. Zij hebben wensenlijsten over het gebouw en over de omgang met de omgeving opgesteld. De drie partijen is gevraagd deze wensen zo goed mogelijk te verwerken. En waar dit niet mogelijk was, toe te lichten waarom dit niet gedaan is. 

VolkerWessels bedrijven Van Hattum en Blankevoort en Visser & Smit Bouw hebben de opdracht van gemeente Utrecht gekregen voor de voorbereiding en de bouw van de ondergrondse parkeergarage en het Jaarbeursplein. De inschrijving is als beste naar voren gekomen uit een uitgebreid selectieproces van meerdere partijen.

Schots tapijt

Het Jaarbeursplein is een groot autovrij plein met bomen en natuursteen geworden. VolkerWessels-onderneming Van Kessel Sport en Cultuurtechniek verzorgde de inrichting van het plein. Het plein is geschikt gemaakt voor grote manifestaties en evenementen, maar ook voor dagelijks gebruik. Zo is er een grote vijver die afgedekt ook kan dienen als podium.

Uniek stempelraam

Bijzonder aan het project in hartje Utrecht en één van de redenen dat Van Hattum en Blankevoort en Visser & Smit Bouw de aanbesteding wonnen, is het toegepaste stempelraam. Er is niet gekozen voor een stalen stempelraam om de 881 damwanden op hun plaats te houden, maar voor een betonnen versie. Die hoefde niet verwijderd te worden, maar vormt nu het plafond van de parkeergarage. Het enige dat nu nog zichtbaar is van het stempelraam, zijn de inmiddels Ferrari-rood gespoten damwanden.

Feiten & cijfers

  • Opdrachtgever
    Gemeente Utrecht
  • Uitvoeringsperiode
    2016 - 2018
  • Betrokken bedrijven
  • Projectcategorieën
    Parkeren

Meer weten over dit project?

Contact Dick Egas »

Gerelateerde projecten

Alle projecten

Gerelateerd nieuws

Meer nieuws

VolkerWessels bedrijven bouwen parkeergarage Jaarbeursplein Utrecht

Actueel | Persberichten

VolkerWessels bedrijven Van Hattum en Blankevoort en Visser & Smit Bouw hebben de opdracht van gemeente Utrecht gekregen...

Jaarbeursplein Utrecht geopend

Actueel

Op zaterdagmiddag 15 september is het nieuwe Jaarbeursplein in Utrecht officieel geopend door wethouder Victor Everhardt van...

Gerelateerde informatie

+