icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Tiel

Parkeergarage Westluidense Poort

De Westluidense Poort bestaat uit een cultuurgebouw met cultuurplein, woningen en een ondergrondse parkeergarage. Met de ontwikkeling van de Westluidense Poort tot cultureel kwartier investeert Tiel in haar toekomst als aantrekkelijke stad voor de eigen inwoners, bezoekers, nieuwe inwoners en bewoners van Rivierenland.

Opdrachtgever
Contractvorm
DBMO (design, build, maintain, operate)
Plangebied
17.000 m²
Cultuurgebouw
5.500 m²
Ondergrondse Parkeergarage
583 auto's + voorziening voor fietsparkeren.
Start bouw
najaar 2014
Oplevering
Medio 2017
Contractwaarde
€43 miljoen

Cultureel podium

De Westluidense Poort is hét podium van en voor de stad en de regio. Een plek waar mensen elkaar ontmoeten, muziek maken, dansen, toneel spelen, cursussen, lezingen en debatten volgen en informatie halen. Naast het cultuurgebouw met een cultuurplein versterken ook de bouw van stadswoningen en appartementen (met op de begane grond ruimte voor commerciële activiteiten) en een ondergrondse parkeergarage de aantrekkelijkheid van het gebied. De parkeergarage, voor auto's en fietsen, zorgt voor een optimale bereikbaarheid van het gebied en biedt een parkeergelegenheid die niet meer afhankelijk is van hoogwater en evenementen. 

Betrokken partijen

VolkerWessels is verantwoordelijk voor ontwerp, bouw, onderhoud en facilitaire dienstverlening van het nieuwe visitekaartje van de stad. De Westluidense Poort wordt ontwikkeld in samenwerking met Facilicom Services Group, De Zwarte Hond, Peutz en Pieters Bouwtechniek. Het VolkerWessels consortium onder leiding van KondorWessels Projecten en Archiment bestaat verder uit Van Bergen Bouw en Ontwikkeling, Van Hattum en Blankevoort, Volker Staal en Funderingen, Homij Technische Installaties en Gebr. Van Kessel.

Op een kleine kavel is Van Hattum en Blankevoort verantwoordelijk voor de bouw van de ondergrondse 4-laagse parkeergarage met 583 parkeerplaatsen en stalling voor fietsen naast de rivierdijk.

Budget en Planning

Met de ontwikkeling is een bedrag gemoeid van 43 miljoen euro. De provincie Gelderland draagt 5 miljoen euro bij in het kader van het Gelders Stedelijk Ontwikkelingsbeleid. De bouw is eind 2014 gestart. De bouw duurt ongeveer 2 jaar. De verwachte oplevering van het cultuurgebouw, parkeergarage en openbare ruimte is medio 2017.

 

De foto's op deze pagina zijn onder andere gemaakt door fotograaf Marius Ouburg.