HomeProjecten Ruimte voor de Rivier IJsseldelta

Ruimte voor de Rivier IJsseldelta

Kampen

Bij hoogwater op de IJssel bestaat overstromingsgevaar voor Zwolle, Kampen en het achterland. Om de waterveiligheid in dit gebied ook in de toekomst te kunnen blijven borgen is het nodig om de IJssel meer ruimte te geven.

Er worden twee maatregelen genomen om de waterveiligheid in de regio Kampen-Zwolle voor de toekomst te borgen. In de eerste plaats door het zomerbed van de IJssel te verlagen. En tegelijkertijd door een hoogwatergeul, het Reevediep, te bouwen. Dit is een nieuwe zijtak van de IJssel, ten zuiden van Kampen, richting het Drontermeer. Met de realisatie wordt ook de ruimtelijke kwaliteit van de omgeving verbeterd. In drie uiterwaarden worden de natuurwaarden versterkt. In het Reevediep wordt ruim driehonderd hectare nieuwe deltanatuur gerealiseerd. Er komen nieuwe wandel-, struin- en fietspaden. Er wordt een nieuwe vaargeul voor de recreatievaart aangelegd en op een klimaatdijk wordt ruimte gecreëerd voor een nieuwe woonwijk voor Kampen.

Isala Delta

De combinatie ‘Isala Delta’ bestaat uit Van Hattum en Blankevoort en Boskalis. Van Hattum en Blankevoort is onder andere verantwoordelijk voor de schanscaissons (aanvaarbeveiliging) bij de Stadsbrug, de Nieuwendijksebrug over het Reevediep (lengte ongeveer 400 meter), het inlaatwerk IJsseldijk  (lengte ongeveer 520 meter), een recreatieschutsluis IJsseldijk, keersluizen in het Drontermeer, drie gemalen en aanpassingen aan de Roggebotsluis.


Dit project Ruimte voor de Rivier IJsseldelta is één van de drie maatregelen in de IJsseldelta om de veiligheid te vergroten.

Feiten & cijfers

 • Opdrachtgever
  Rijkswaterstaat en Provincie Overijssel
 • Ontwerp- en uitvoeringsperiode
  September 2014 – December 2019
 • Betrokken VolkerWessels bedrijven
  Volkerinfra, Volker InfraDesign, Vialis, KWS Infra, Aveco de Bondt, Visser & Smit Hanab
 • Projectcategorieën
  Water

Meer weten over dit project?

Bezoek de projectwebsite »

Gerelateerde projecten

Alle projecten

Gerelateerd nieuws

Meer nieuws

Noordwaard officieel geopend

Actueel

Op maandag 12 oktober 2015 verrichtte minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) de officiële...

4juni- Dag van de Bouw

Actueel

Wat komt er kijken bij het bouwen van een brug, tunnel of aquaduct? Hoe zorgen wij dat Nederlanders droge voeten houden?...

+