icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Assen

Tweede sluis Blauwe As Havenkwartier

Het Havenkwartier in Assen wordt in de toekomst een plek waar van alles te beleven is, compleet met horeca en culturele voorzieningen. Water staat centraal in en rond de Havenkade. Herstel van de vaarroute door het Kanaal (Blauwe As) maakt het mogelijk om met de boot zo richting stad te varen.

Bouwtijd
mei t/m december 2016

Van Hattum en Blankevoort is verantwoordelijk voor de aanleg van de tweede sluis van de Blauwe As; het laatste grote onderdeel van de nieuwe recreatieve vaarroute over het Kanaal. De nieuwe sluis vormt straks de entree van Assen voor de pleziervaart en overbrugt een hoogte van ongeveer 2,50 meter. Ook krijgt de sluis een oversteek van maximaal 7,5 meter breed voor wandelaars en in- en uitstapplekken voor kanovaarders.Omgeving van de sluis

Naast de bouw van de sluis zelf worden ook de oevervoorzieningen, de hemelwaterafvoer riolering en de afvoer bergbezinkbassin aangepast i.v.m. hogere waterstand in de Havenkom. Havenkade zuid wordt opnieuw ingericht met een voetpad langs waterkant en langs de Noordkade komt een voetpad richting van Hobokenstraat.

Ontwerp

Het ontwerp maakten Van Hattum en Blankevoort in samenwerking met Zwarts en Jansma Architecten en ORKA Landschapsarchitecten.  Gekozen is voor een transparante vormgeving in duurzame materialen, met weinig hekwerken. Het ontwerp van de sluis is afgestemd op de nabijgelegen brug Blauwe Klap, ook gebouwd door Van Hattum en Blankevoort. Het globale ontwerp wordt nu verder uitgetekend en doorgerekend. De uitvoering staat gepland in de 2e helft van 2016. De bouw duurt ongeveer een jaar.