Zoeken
ecoduct-Boele-Staal.jpg

Ecoduct Boele Staal

Het Boele Staal ecoduct is een van de vijf ecoducten binnen het programma Hart van de Heuvelrug. Een programma waarin 25 projecten worden uitgevoerd, die samen een betere kwaliteit in het gebied leveren.

Het ecoduct

Het ecoduct is gebouwd over de Amersfoortsestraat, tussen de Vlasakkers en de Oude Kamp (militaire oefenterreinen). Dit ecoduct, vernoemd naar de voormalige Commissaris van de Koningin in Utrecht, maakt deel uit van de oostelijke ecologische corridor (verbinding). Deze ecologische corridor verbindt de Leusderheide met het noordelijk deel van de Utrechtse Heuvelrug.

Het ecoduct bestaat twee hooggelegen landhoofden met daarop een dek van prefab betonnen liggers. De totale afmeting van het dek is 40x60 m (lxb). Het leuningwerk bovenop het ecoduct is een speciaal onderdeel. Deze prefab betonnen elementen zijn ca. 3,5 m hoog en voorzien van een bladerenpatroon. Dit bladerenpatroon bestaat uit sleuven en gaten door-en-door.

 

Omgeving

De Amersfoortsestraat doorsnijdt het leefgebied van een heleboel dieren. Het gevolg is dat sommige soorten zoals de das, vos, ree en de boommarter minder in het gebied voorkomen en anders helemaal zouden verdwijnen. Om het voor hen toch mogelijk te maken hun weg over de Heuvelrug te vervolgen, heeft de provincie twee ecoducten aangelegd over deze weg. Ecoduct Beukbergen werd al gerealiseerd in 2009.

Planning

Het project duurde twee jaar. De planning werd vooral gestuurd door de flora en fauna op de projectlocatie en de omliggende natuur. In maart 2015 zijn de liggers geplaatst waardoor het ecoduct echt zichtbaar is geworden.  In het najaar van 2015 is het ecoduct en de ecologische verbinding definitief ingericht.