Zoeken
20180214 Viaduct.jpg

N18

De N18 is de aanleg van een nieuw stuk N-weg van 23 kilometer tussen Groenlo en Enschede en is een van de onderdelen van de Nieuwe Twenteroute. 

Twenteroute

De Nieuwe Twenteroute wordt een weg, tussen Varsseveld en Enschede, waarop het veiliger is om over te rijden of over te steken; waardoor minder verkeersslachtoffers vallen. De nieuwe weg gaat de leefbaarheid in Eibergen, Haaksbergen en Usselo vergroten, maar past in het mooie landelijke gebied van de Achterhoek en Twente.

Minder overlast

Om overlast tijdens de bouw te beperken zijn er een aantal slimme oplossingen bedacht. Zo wordt er al eerste een bouwweg aangelegd op de plek van de uiteindelijke route. Via deze bouwweg wordt al het materiaal aangevoerd dat nodig is voor de aanleg van de weg. Verder is er een slimme bouwfasering en – logistiek, waarbij hinder voor weggebruikers en de omgeving zo veel mogelijk wordt voorkomen. Voor omwonenden, bedrijven en andere direct betrokkenen worden extra maatregelen genomen om overlast te beperken. Deze doelgroepen worden ruim van te voren geïnformeerd via brieven, mails, en informatieavonden en andere media. Ook wordt een speciale app ontwikkelt met actuele informatie over werkzaamheden en verkeersmaatregelen: de Noaber-app. Noaber18 zet ook gebiedsconciërges in om eventuele schade door de bouw of bouwverkeer te herstellen of klachten te verhelpen. 

Noaber18

Bouw en onderhoud van de nieuwe Twenteroute worden uitgevoerd onder de naam Noaber18. Noaber18 is een samentrekking van ‘noaber’ en N18. Noaberschap (Achterhoeks) is het geheel van de gezamenlijke noabers (buren) in een kleine sociale gemeenschap. Binnen de noaberschap geldt de noaberplicht. Dit houdt de verplichting in noabers bij te staan in raad en daad indien dat nodig is. Noaberschap gaat over samenleven, samenwerken en voor elkaar klaar staan vanuit vertrouwen. Noaber18 is een combinatie van VolkerInfra PPP en DIF. VolkerInfra is opgericht door vier VolkerWessels ondernemingen: KWS, Van Hattum en Blankevoort, Vialis en VolkerRail.