Zoeken
CirculaireBrug_Final theorie naar praktijk.jpg

Smart Circular Bridge

Als innovatieve en duurzame civiele aannemer, onderdeel van VolkerWessels Infrastructuur, is Van Hattum en Blankevoort betrokken bij de ontwikkeling van de 'Smart Circular Bridge' als één van de partners binnen het Interreg programma. Naast het inbrengen van kennis en kunde is ook meegedacht in de maakbaarheid van het ontwerp en hoe je de integraliteit goed borgt.

Spannende perspectieven op duurzaamheid

Als onderdeel van EU-programma Interreg worden drie bruggen van bio-composieten geproduceerd. Hierbij worden natuurlijke plantenvezels en biopolymeren gebruikt om dragende structuren te creëren. Dit opent spannende perspectieven op duurzaamheid en materiaalcirculariteit voor toekomstige brugconstructies. Een in de bruggen geïntegreerd Structural Health Monitoring-systeem meet de constructieve veiligheid en geeft nieuwe inzichten in het gebruik van de materialen in dragende constructies.

Drie circulaire bruggen

Het bestrijden van klimaatverandering en het streven naar een circulaire economie worden steeds belangrijker in de bouwsector. Duurzaamheid en materiaalcirculariteit vormen dan ook een belangrijk thema bij het ontwerp van de Smart Circulair Bridge. Dragende constructies bieden een groot potentieel, zeker als ze zijn gebaseerd op hernieuwbare, niet-fossiele materialen. Binnen EU-project Smart Circular Bridges worden momenteel drie voetgangers- en fietsbruggen met bio-composieten geproduceerd. Deze zomer wordt de eerste brug geplaatst in Almere (NL). Deze brug maakt onderdeel uit van de Floriade 2022, die zich richt op het thema “Steden van de Toekomst”. Twee andere bruggen worden geplaatst in Ulm (DE) en Bergen op Zoom (NL).

Elegant ontwerp van bio-composieten

Deze zogenaamde “Smart Circular Bridges” zijn gemaakt van bio-composieten. Net als conventionele composieten bestaan ​​ze uit twee materialen: natuurlijke vezels zoals vlas en hennep zorgen voor de stijfheid en sterkte, de bio-hars bindt de vezels aan elkaar, wat resulteert in een sterk en lichtgewicht materiaal. Bio-composieten bieden een grote vormvrijheid en maken constructief geoptimaliseerde en materiaalzuinige – maar toch elegante – ontwerpen mogelijk.

Uitgekiend monitoringsysteem

Bij de Smart Circular Bridges wordt een uitgekiend monitoringsysteem toegepast. Door gebruik te maken van optische vezelsensoren (FBG-s) wordt de constructie en de materiaalconditie en ook het constructieve veiligheidsniveau continu bewaakt. Het Structural Health Monitoring-systeem detecteert constructieve veranderingen en mogelijke materiaal-degradatie zoals kruip en vermoeidheid. Het kan een vroegtijdige waarschuwing geven als vooraf ingestelde limieten worden bereikt. De in-situ verzamelde gegevens van de bruggen in het project zullen worden vergeleken met uitgebreide onderzoeks- en laboratoriumtestgegevens (met behulp van versnelde verouderings- en kruipvervormingstests). Het monitoringsysteem verzamelt informatie over mechanische respons, maatveranderingen en milieueffecten zoals temperatuur en vochtigheid. Door de laboratoriumtests te combineren met constante in-situ monitoringgegevens, wordt niet alleen het hoogste niveau van gebruiksveiligheid gegarandeerd, maar wordt ook uitgebreide waardevolle informatie verzameld voor de planning en optimalisatie van andere bruggen en constructies.

smart-circular-bridge-logo.jpg

Interreg Noordwest Europa programma

De innovatieve bruggen worden gebouwd in het kader van de Bio-Economy Strategie van de Europese Unie en worden ondersteund door het Interreg Noordwest Europa programma. Het project wordt geleid door de Technische Universiteit Eindhoven en werkt samen met in totaal 14 partners uit wetenschap, industrie en lokale autoriteiten om de drie bruggen in 2023 te voltooien. De universiteit bouwt voort op uitgebreide ervaring met bio-based materialen.

In een eerder onderzoeksproject (2016) met andere partners, werd een brug met een overspanning van 14 meter over de Dommel (NL) gerealiseerd.

Meer over het programma

Partners

 • TU/e Technische Universiteit Eindhoven
 • KU Leuven,
 • FiberCore Europe
 • 24SEA
 • Com&Sens
 • Lineo, Groupe NatUp fibers (ehem. Ecotechnilin)
 • Universiteit Stuttgart
 • Center of Expertise Biobased Economy (Stichting Avans)
 • Vrije Universiteit Brüssel
 • Gemeente Bergen op Zoom
 • Gemeente Almere
 • Proesler Communicatie
 • Gemeente Ulm
 • FibR GmbH