Zoeken
© Marina Kemp - VHB - Windmolenpark Slufter - Maasvlakte 037.jpg

Windpark Slufterdam

In opdracht van Nuon en Eneco is combinatie VolkerWind, bestaande uit VolkerWessels ondernemingen Van Hattum en Blankevoort, Visser & Smit Hanab en KWS, verantwoordelijk voor het totale Balance of Plant van veertien nieuwe windmolens op Windpark Slufterdam op de Maasvlakte.Vanaf eind 2017 zetten deze VolkerWessels bedrijven hun gezamenlijke expertise in op dit project.  

Vanaf begin 2019 in bedrijf

Na vijftien jaar dienst werden de oude windmolens gedemonteerd. Na demontage is direct gestart met het slopen van de bestaande fundamenten en het aanleggen van de infrastructuur voor de nieuwe windmolens. Het puin van de oude windmolens gebruikte VolkerWind als fundatie voor de kraanopstelplaatsen. Tussen het demonteren van de oude windmolens en het plaatsen van de nieuwe zit ongeveer een jaar. Naar verwachting zijn de nieuwe windmolens vanaf begin 2019 in bedrijf.  

Technologische vooruitgang

Door technologische vooruitgang is het met de nieuwe windmolens mogelijk om met minder molens bijna twee keer zo veel stroom op te wekken. Als ze straks in bedrijf zijn, wekt windpark Slufterdam genoeg stroom op om jaarlijks circa 50.000 huishoudens van duurzame energie te voorzien. Dit is ruim twee keer zoveel als in de oude situatie. Voor enkele oude windmolens die nog niet aan het eind van hun technische levensduur zijn, wordt een andere plek gezocht waar zij ook weer schone energie opwekken. 

14 moderne molens

De huidige 17 windmolens worden vervangen door 14 moderne molens met een ashoogte van circa 90 meter en een rotordiameter tussen 100 en 113. De Slufter is een heel mooi en gunstig windgebied. Daar willen we zo slim mogelijk gebruik van maken om duurzame stroom op te wekken.

Alles onder één dak

Door de samenwerking van verschillende bedrijven binnen VolkerWessels zijn alle benodigde disciplines onder één dak en dit werkt bijzonder efficiënt. De lijnen zijn kort en de gedeelde expertise is groot. Ook Nuon en Eneco zagen dit als een groot voordeel en gunden de opdracht daarom aan VolkerWind.

Lees meer informatie over Windpark Slufterdam op de website van het Windpark: http://www.windparkslufterdam.nl/