Social Return on Investment vanzelfsprekend onderdeel van ons werk
Meer ongekend talent* bij Van Hattum en Blankevoort aan waardevol werk helpen. Dat is één van onze ambities. Het centrale Social Return Loket van VolkerWessels helpt ons die ambitie te verwezenlijken. Voor ons is Social Return on Investment (SROI) geen verplichting maar een vanzelfsprekend onderdeel van onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. Daarom zijn we er ook al veel langer mee bezig. Bovendien biedt Social Return ons volop kansen. Met ons hechte externe netwerk geven wij mensen die moeilijk aan werk komen (zoals langdurig werklozen of re-integranten) en scholieren uitzicht op een werkplek binnen of buiten de bouwwereld.
Unieke talenten
Van Hattum en Blankevoort helpt ongekend talent* aan waardevol en passend werk. Hiermee voegen we waarde toe aan onze projecten en aan onze samenleving. VolkerWessels, waar Van Hattum en Blankevoort onderdeel van is, streeft naar een social return-score van 1,9% in 2025. Dat betekent dat we op elke 100 collega’s bijna 2 medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst hebben. We realiseren dit o.a. via VolkerWessels Inclusief, het (interne) leer-werkbedrijf van VolkerWessels.
Bij Van Hattum en Blankevoort zien we social return niet als een verplichting maar als iets dat ook echt waarde toevoegt. Dat alles vanuit de visie dat iedereen een kans op werk, een bijdrage te leveren en bij anderen te horen, verdient. Bij Van Hattum en Blankevoort gaan we uit van de unieke talenten van mensen; het ongekende talent. En dat talent zetten we in op plekken waar geleerd mag worden, waar de onderneming innovatief wil zijn, en waar ze van toegevoegde waarde kunnen zijn voor de klant en haar omgeving.
De naam 'ongekend talent' vinden wij beter passen bij de mensen die wij (terug) in het arbeidsproces helpen, dan de vaak gehoorde benaming 'mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt'.
VanDeBouwplaats
Bij VanDeBouwplaats willen ze materiaal dat voorheen werd weggegooid of op een laagwaardige manier gerecycled op de bouwplaats gebruiken als ‘grondstof’ voor verschillende producten. Hiervoor werken zij samen met onder andere Van Hattum en Blankevoort en andere VolkerWessels ondernemingen. Samen hebben wij de ambitie om al het materiaal van bouwplaatsen in Nederland te gebruiken en zo de hoeveelheid afval tot nul te reduceren. Zo zorgen we niet alleen voor het recyclen van producten, maar zelfs het upcyclen ervan!
A4 Delft-Schiedam
Samen met onze combinanten voor project A4 Delft-Schiedam hebben wij 20 werklozen of re-integranten ingezet. De kandidaten zijn voornamelijk ingezet ter ondersteuning van onze eigen medewerkers. De samenwerking verliep goed en zowel vertegenwoordigers van de combinanten als de SROI-kandidaten kijken terug op een vruchtbare samenwerking. De kandidaten leverden een belangrijke bijdrage aan het succes van het project.
Zeesluis IJmuiden
Voor de realisatie van de nieuwe Zeesluis bij IJmuiden werkt aannemersconsortium OpenIJ met tientallen mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Wie een bezoekje brengt aan het sluizencomplex om de nieuwe zeesluis in aanbouw te zien, zal het niet direct opvallen. Maar wat veel mensen niet weten, is dat tientallen medewerkers van het project aan de slag zijn op social returnbasis.
Het aannemersconsortium heeft hiervoor een social returnplan opgesteld waarin is vastgelegd dat we in totaal 200 arbeidsjaren in dit project via social return invullen. Inmiddels hebben we circa 120 arbeidsjaren ingevuld. Dat zijn ongeveer 60 medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt, die een contract hebben variërend tussen de 25 en 40 uur per week. Wij vinden het belangrijk om ook mensen met afstand tot de arbeidsmarkt een kans te geven om werkervaring op te doen. Daarna kunnen ze met een veel beter CV en extra werkervaring doorstromen van werk naar werk.
SAAone
Bij de uitbreiding van de A1-A6 hebben we vanuit combinatie SAAone 20 werklozen of re-integranten in onder meer keetondersteuning en kantoorfuncties geplaatst. Voor de bouwplaatsleerlingen hebben we een samenwerking tot stand gebracht met Civilion (opleider van civiele betonbouw leerlingen), de leverancier van bouwplaatsmedewerkers en de partners van combinatie.
Vernieuwing Amstelveenlijn
De vernieuwing van de Amstelveenlijn, waaraan Van Hattum en Blankevoort samen met VolkerRail en KWS vanuit combinatie VITAL samenwerkt, biedt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een nieuwe kans. Via een werkontwikkeltraject (WOT) bieden we nieuwe potentiële werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt gedurende een periode van 3 maanden een opleiding (VCA, bouwkunde, rekenen, plannen, enzovoorts) en langere begeleiding alvorens zij in het reguliere werk bij combinatie VITAL of elders aan de slag gaan. Dit doen wij met gespecialiseerde werkbegeleiders van GEJA. GEJA is onze partner op het gebied van Social Return.
Met de inzet van het WOT investeren we in een beschermd opleidingsterrein met een zaagloods, een leslokaal voor theorielessen en een werkbegeleider.